Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Povodeň na Labi znemožní plavbu po řece na několik týdnů
 
      Na několik týdnů znemožní plavbu na dolním Labi povodeň, která dnes v poledne kulminuje na 10,35 metrech u Mělníka. Voda totiž zaplavila 50 elektromotorů na zdymadlech a vodních dílech a jejich vysušení si vyžádá několik týdnů.

 
Vyloučit nelze ani únik olejů z hydraulických soustav zdymadel s následnou odstávkou zařízení, řekl dnes ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek. Další překážku podle něj představují i odstřelené a potopené lodě, které je nutno zaměřit a poté vytáhnout z řeky.

Škody na říční dopravě tak zcela jistě převýší škodu na majetku závodu, odhadovanou na desítky miliónů korun, prohlásil. Podobnou situaci na Labi Zídek podle svých slov nepamatuje. "Překonány byla všechna měření, dokonce i povodně z let 1845 a 1890. Zcela jistě je to více než stoletá voda," uvedl s tím, že přesnější údaj bude znám po započtení toku Ohře. Podle hradeckého dispečinku Povodí Labe dosáhlo Labe v Mělníku svého vrcholu ve 12:00. Na této úrovni se udrží nejméně dalších 10 hodin a teprve poté se začne zvolna vracet do koryta.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>