Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Tanker Prestige: Ponorka Nautile utěsňuje další otvory
 
      Francouzská ponorka Nautile včera znovu pokračovala v utěsňování trhlin v tankeru Prestige, jimiž v hloubce 3500 metrů asi tři stovky kilometrů od Galicie na severozápadě Španělska uniká ropa.

 
Oznámily to včera v Madridu oficiální zdroje. Ponorka se včera k vraku potopila během tří dní již podruhé; předtím více než dva týdny nemohla pod vodu kvůli velmi špatným meteorologickým podmínkám.

Ponorka již částečně či zcela utěsnila šest z 20 trhlin ve vraku, v němž je dosud asi 50.000 tun ropy. Lodě, které odčerpávají ropu z povrchu moře, nemohly včera kvůli špatnému počasí pracovat a musely zůstat v přístavech. Na atlantském pobřeží Španělska se duhově zbarvené stopy ropy objevily na 34 plážích a skalách asturského pobřeží, uvedly místní úřady. Rozptýlené zbytky ropy v podobě chuchvalců byly zjištěny na západě v Kantábrii. V Galicii pocházejí podle úřadů nové skvrny ropy, které zasáhly galicijské pobřeží o víkendu, z chuchvalců, které se uvolnily ze skal, nebo z dosud nezjištěných skvrn, které se pohybují dvěma různými směry. Ekologické organizace však tvrdí, že toto nové znečištění má na svědomí stále unikající ropa z vraku tankeru.

Přes špatné počasí včera stovky lidí pokračovaly v čištění zamořeného pobřeží. Jak v pondělí večer oznámila oficiální komise, která má dohlížet na likvidaci ropné skvrny, v pondělí v Galicii, Kantábrii a Asturii čistilo pobřeží na 3500 osob, z toho přes 2000 vojáků, ačkoli ve Španělsku je svátek Tří králů dnem pracovního volna.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>