Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Hladiny Slapské i Orlické přehrady se v létě výrazně sníží
 
      Hladiny nádrží na Slapech a Orlíku budou od května až do listopadu mimořádně a výrazně nižší kvůli nutným opravám vodních děl na Vltavské kaskádě.

 
Obě přehrady citelně poškodily srpnové povodně a opravy nelze odkládat, oznámil středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). "Hladina na Slapech bude snížena oproti průměru o dva metry a Orlíku dokonce o více než šest metrů," upřesnil technický ředitel Povodí Vltavy Václav Kulhánek. Povodeň zničila úpatí přehrad, kam dopadá voda. Opravy Orlíku jsou odhadnuty na 60 milionů korun a Slapy 40 milionů korun, dodal.

"V době turistického ruchu v letních měsících to bude pro některé návštěvníky znamenat možná nemilé překvapení. K opravě ale musí dojít a nezbyde než žádat rekreanty o pochopení," uvedl hejtman. Na Slapech i Orlíku bude částečně omezena veřejná lodní doprava, jachting a používání motorových lodí, doplnil Kulhánek. Hladina nádrží bude snížena nejen kvůli opravám, ale též z opatrnosti, zdůraznil ředitel.

Ač hydrometeorologové uklidňují, že v březnu nehrozí velká povodeň, Povodí Vltavy chce mít jistotu, že přehrady zachytí i případné náhlé jarní deště. Celé povodí Vltavy je totiž po srpnové povodni nadále téměř stoprocentně nasycené. Vodní zásoby sněhu, které jsou na celém území povodí, jsou odhadnuty na 450 milionů krychlových metrů. Ve vodních nádržích kaskády je na zachycení této vody prostor zhruba přes 300 milionů krychlových metrů. "Pokud by sníh odtával stejně jako posledních čtrnáct dní, by to bylo naprosto bez problémů," uzavřel Kulhánek.

poznámka redakce:
V průběhu dopoledne jsme získali informaci o přesnějším určení výše hladin na přehradách Orlík a Slapy - k tomu dojde v polovině března na schůzi Povodí Vltavy. O výsledku jednání Vás budeme informovat.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>