Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Počet útoků námořních pirátů letos výrazně vzrostl
 
      KUALA LUMPUR - Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) dnes vyzval světové představitele, aby razantněji zakročili proti stále se rozrůstajícímu námořnímu pirátství.

 
Nezvyšuje se jen počet útoků, ale i jejich brutalita, uvedla agentura AP. Od začátku letošního roku bylo na moři zaznamenáno 344 přepadení, což znamená oproti stejnému období loňského roku nárůst o 27 procent, uvádí IMB ve své zprávě. Vůbec poprvé za zhruba deset let, co úřad statistiky vede, počet útoků v prvních devíti měsících jednoho roku překročil hranici 300.

Nejnebezpečnější jsou vody Indonésie, kde bylo letos spácháno 87 přepadení; druhý v pořadí je Bangladéš s 37 útoky. Piráti letos zabili 20 lidí, loni bylo do září hlášeno šest obětí. Podobný nárůst zaznamenala i statistika zraněných: z 28 v roce 2002 na 61 v roce 2003. "I přes informace, které jsou nyní o pirátských útocích k dispozici, existuje jen několik málo případů, kdy jsou útočníci předvedeni k soudu a odsouzeni," upozornil předseda IMB kapitán Pottengal Mukundan v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, kde organizace sídlí. Mukundan proto apeloval na mezinárodní úřady a vlády, aby proti námořnímu pirátství zasáhly. Počet přepadení se začne zmenšovat až ve chvíli, kdy budou útočníci riskovat opravdu tvrdé tresty, dodal kapitán.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>