Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
El Niňo lze čekat znovu o Vánocích
 
      6. srpna - Meteorologický jev El Niňo, který za poslední léta zahubil v asijsko-tichomořském regionu stovky lidí a způsobil rozsáhlé škody, by se mohl znovu objevit koncem letošního roku. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na měsíční zprávu amerického Střediska pro předpovědi počasí při státním oceánsko-atmosférickém úřadu.

 
Podle této zprávy teploty povrchových vod ve střední části Pacifiku prudce stouply, což je známkou začátku meteorologické anomálie. "Předpokládáme, že se El Niňo rozvine během příštích tří až šesti měsíců." Tento jev, který se projevuje zejména abnormálním oteplením vod v rovníkové části Tichého oceánu, se objevuje zhruba jednou za tři roky.

Poprvé byl zaznamenán v 19. století rybáři ze zemí Latinské Ameriky, kteří jej pojmenovali podle Ježíška, jelikož se objevoval právě kolem Vánoc. Někdy může El Niňo zapříčinit ničivá sucha, jako například v Austrálii, na Filipínách a v Indonésii a zároveň vyvolat rozsáhlé záplavy v Chile, Ekvádoru a Bolívii, jako tomu bylo v sezóně 1997/98. Oteplení tichomořských vod může způsobit záplavy a sucha až v Jižní Africe a do Kalifornie naopak přinést kruté zimní bouře.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>