Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Konečně bude restaurována pevnost sv. Mikuláše v moři před Šibenikem
 
      13.prosince - Pevnost sv. Mikuláše (Tvrdjava svetog Nikole) je opravdu mimořádná kulturně historická památka, která již od poloviny 16. století chrání směrem od moře město Šibenik.

 
Na východním Jadranu je to jediná pevnost tohoto typu (na italském pobřeží Adrie jich jen několik) a v chorvatském vnitrozemí lze najít jen jedinou, a to ve městě Sisak; ta se v minulosti velmi osvědčila, a to především v boji Chorvatů s tureckou přesilou v r. 1593, kdy zde chorvatské bánské vojsko dosáhlo prvního výrazného vítězství křesťanské strany s tureckým protivníkem.


V první fázi budou podle projektu Konzervátorského ústavu města Šibeniku provedeny zabezpečovací práce v jihovýchodní části pevnosti při samém vstupu do šibenického průlivu sv. Antonína (Sveti Ante). Po zabezpečení hradeb, které se tyčí nad mořem do výšky 10 metrů, a bastionů v této části pevnosti je v plánu rekonstrukce úseku směrem k Solarisu, tj. jižní části pevnosti. Že to vše budou práce velmi rozsáhlé a finančně náročné, svědčí jednak velká rozloha pevnosti (4,5 tis. m2), jednak rozsah poškození a narušení zdiva, které bylo po staletí vystaveno působení povětrnosti a mořské soli a je místy v hodně chatrném stavu.
Přesto se v pevnosti konají již po tři roky s velkým úspěchem koncerty a divadelní představení, které jsou pro návštěvníky mimořádným zážitkem jednak pro kouzelnou atmosféru této mimořádné stavby obklopené mořem a osvětlené jen pochodněmi, jednak pro romantickou dopravu návštěvníků loďmi ze Šibeniku v pozdních večerních hodinách. Představení se budou konat bez narušení plánu rekonstrukce i v dalších letech.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>