Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní aktivity v Chorvatsku
 
      3. března - Některé aktuální předpisy pro vodní aktivity v jadranských národních parcích a v chráněných krajinných oblastech tohoto přímoří v r. 2004 - 2005

 
Národní park Brijuni
V oblasti tohoto národního parku Brijuni je úplný zákaz rybolovu a částečný zákaz plavby, a to od poloostrova Barban na ostrově Veliki Brijun přes nejzápadnější mys ostrova Mali Brijun a přes bod, který je vzdálen 4 až 6 kabelů (1 kabel = 185,2 m) západně od ostrůvku Grunj a dále do poloostrova Penede na Velikém Brijunu. V ostatních částech národního parku se smí plout, ale kotvit se smí pouze severně od vstupu do brijunského přístavu a úžinou Streto mezi Velikým a Malým Brijunem.

Pokud jde o potápění, je dovoleno pouze organizované potápění; přitom na některých lokalitách je potápění vůbec zakázáno. Tam, kde je organizované potápění povoleno, je omezen počet organizovaných skupin v průběhu dne, počet členů v těchto skupinách a jsou ještě některá další omezení.

Vstupenky pro individuální návštěvy národního parku i pro organizované skupiny je možné zakoupit buď ve Fažaně v expozituře národního parku nebo na recepci hotelu v přístavu Veliki Brijun (ale jen pro hosty hotelu)..
Informace na stránkách NP Brijuni: www.np-brijuni.hz

Národní park Kornati
S výjimkou oblastí zvláštní ochrany je plavba povolena na celém teritoriu parku Kornati.

Přísná zvláštní ochrana se vztahuje na:
ostrůvek Purara a útesy Klint a Volić a moře kolem nich
ostrůvek Mrtovnjak a mořský pás kolem něho
ostrůvek Klobučar a moře kolem něho
ostrůvky Obručan Mali a Obručan Veliki a mořský pás kolem nich.

Tyto přísně chráněné oblasti je možno navštívit jen se zvláštním povolením orgánu státní správy zvaného Javna ustanova NP Kornati, který též poskytuje další informace. Návštěvníky, kteří získali výše uvedené povolení, doprovází pracovník parku.

Potápění ve skupině je v tomto národním parku dovoleno pouze na základě předem vydaného povolení správou národního parku Kornati, a to v zónách: Oključ, Panitula Vela a Mala, Rašip Veli a Mali, Mana a Borovnik. Přitom není dovolen lov jakýchkoliv mořských organizmů.

Vhodná kotviště jsou v zátokách: Piškera, Ravni Žakan, Vrulje, Tomasovac - Suha Punta, Lučica, Kravljačica. Smokvica, Anica na Levrnace, Lavsa, Stiniva, Statival, Lupeška, Šipnata, Strižnja, Gujak, Opat.

Vhodná místa ke koupání. Písečné zátoky: ostrov Levrnaka - zátoky Lojena, Modri bok, Gornji Statival, Zakrče, ostrov Ravni Žakan - zátoka Južna vala. Skalnatá (plotny): ostrovy Šilo, Smokvenjak, Crnikovac.
Rybolov. Návštěvník tohoto národního parku,pokud si předem opatří povolení k rybolovu, smí denně ulovit do 3 kg ryb na přesně stanovené rybolovné náčiní. Povolení k rybolovu (rybářský lístek) vydává správa národního parku Kornati a platí se za ně stanovený poplatek. Povolení se vydává nejméně na jeden den, nejdéle na jeden rok.

Vstupenky i povolení je možné získat kromě ústředí národního parku na Murteru též v marině Piškera, na ostrově Ravni Žakan, ve Vruljích na ostrově Kornat a na plavidlech národního parku řádně označených.
Informace na stránkách NP Kornati: www.tel.hr/np-kornati

Národní park Krka
Plavba je možná průlivem Sveti Ante, šibenickým přístavem, Prukljanskou úžinou a Prukljanským jezerem a po Krce až do městečka Skradin, a to k mostu, kde je konec plavby vyznačen bójkami. Tam začíná národní park. Kotvit se může jen před Skradinem.

Vstupenky se kupují u vstupu do národního parku ve Skradinu nebo na recepci u Skradinského vodopádu. V ceně je i přeprava lodí, příp.autobusem ke Skradinskému vodopádu a vstupné do muzea u vodopádu.

Potápění je zcela zakázáno.
Koupání je povoleno jen na označených místech.
K rybolovu je potřeba povolení, které vydává správa národního parku v Šibeniku Uprava NP Krka.
Informace na stránkách NP Krka: www.npkrka.hr

Národní park Mljet
Na Mljetu, a to jak v rámci národního parku, tak i mimo něj, je kotvení možné v mnoha zátokách, malých i větších. Velmi příjemná kotviště jsou např. v zátoce Lokve nebo na jižní straně ostrova v zátoce Gonoturska luka, před mělkým kanálem vjezdu do jezer národního parku. Vjezd do jezerních vod je možný jen na veslových člunech nebo na plavidlech národního parku. Od místa zvané Pristanište vozí tato plavidla návštěvníky na ostrůvek s klášterem a kostelem P. Marie.
Na území národního parku je povoleno koupání s výjimkou míst, kde je to výslovně zakázáno a označeno.

Individuální potápění není na území národního parku ve vodách Malého a Velikého jezera a v zálivu Solin povoleno. Povoleno je potápění jen organizované, s odborným doprovodem, do 100 metrů od ostrovů Glavat, Borovac, Crna seka, Seka od Liskanja, Pomeštak a Galicija. Při potápění je zakázán rybolov a sběr jakýchkoliv předmětů a mořských organizmů. Je zákaz mí při potápění jakékoliv zbraně, s výjimkou potápěčského nože.

Rybolov je možný jen s předem vydaným povolením správy národního parku. Za povolení, které se vydává minimálně na 1 den a maximálně na 15 dní, se platí. Poplatek za povolení nebyl zatím zveřejněn. Je přitom stanoveno, jaké rybolovné náčiní se smí používat. Maximální denní úlovek jsou 2 kg ryb.
Informace na stránkách NP Mljet: www.np-mljet.hr

Chráněná krajinná oblast Telašćica
Přístup do chráněné krajinné oblasti Telaščica (podle chorvatské terminologie park prirode) je ze severovýchodní strany kolem mysu Čuška nebo kolem obou stran ostrova Gornja Aba, z jihovýchodu pak kolem mysu Vidilica a kolem mysu Punta na ostrově Katina.
Je omezena jízdní rychlost v průlivu Mala Proversa a Vela Proversa a na kotvištích (na 5, příp. 10 nám. mil za hod.).

Koupání je dovoleno všude na celém území chráněné krajinné oblasti.
Rybolov pouze s určitým náčiním je možný s povolením správy chráněné oblasti.

Potápění je možné s povolením správy chráněné oblasti na třech lokalitách: Podusobine, Garmenjak a Korotan. To je současný stav, ale je třeba vzít na vědomí, že se lokality pro potápění občas mění.
Vstupenky do chráněné krajinné oblasti a všechna povolení je možno zakoupit v obci Sali nebo na recepci chráněné oblasti v zátoce Mir nebo u pověřeného pracovníka chráněné oblasti, který jezdí oblastí. Vstupné stojí 40 kun na 2 dny, jednodenní povolení k potápění 40 kun a jednodenní povolení k rybolovu 100 kun. Informace poskytne správa chráněné oblasti.

www.chorvatsko. cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>