Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Řecké vody skrývají další archeologické poklady
 
      22. června - Nedávno objevený vrak lodě,která se potopila ve 4. století před naším letopočtem v Egejském moři a kterou pojmenovali Kytnos I, leží v hloubce téměř 500 metrů.

 
Svědčí o bohatství, které stále ještě spočívá v řeckých vodách, ale i o pokroku podmořského archeologického výzkumu v zemi, napsala agentura AFP.

Od roku 2000 se konečně po létech liknavosti spojily značné prostředky archeologických resortů ministerstva kultury a Střediska pro výzkum moře ministerstva rozvoje (Elkethe).

Elkethe poskytuje archeologům ministerstva kultury svou oceánografickou loď Aigaio dlouhou 42 metrů, ponorku Thetis, další dvě dálkově ovládaná zařízení a také vlastní tým specializovaných potápěčů.

"Tato spolupráce, jejímž cílem je zejména zmapovat podmořské archeologické bohatství, umožnila velký pokrok, stejně jako tři nové zákony na ochranu tohoto bohatství, jejichž cílem je zabránit jeho drancování," řekla Ekaterini Dellaportová, ředitelka oddělení podmořského archeologického výzkumu
ministerstva.

Díky této spolupráci a díky výzkumu v Egejském moři, kde šli badatelé často až do hloubky 550 metrů, bylo dosud lokalizováno více než 30 lodí z dob starého Řecka, Říma nebo Byzance, uvádí se v nedávno zveřejněné zprávě Elkethe.

Jen několik těchto vraků bylo ale dosud vyzdviženo, aby archeologové odhalili, co se skrývá v jejich útrobách.U ostrova Samos na východě Egejského moře v hloubce 45 metrů bylo nalezeno loni v březnu na dvou místech velké množství amfor z lodí potopených ve 3. až 2. století před naším letopočtem.

O dva dny později zjistily sonary poněkud severněji,tentokrát u ostrova Chios, v hloubce 67 metrů, hromadu amfor z chioské a samoské školy pocházejících z 5. a 4. století před naším letopočtem. Loni v září probudila zájem archeologů antická bronzová socha, kterou vylovil rybář sítí u ostrova Kythnos. O několik měsíců později zde archeologové lokalizovali vrak lodi, kterou pojmenovali Kythnos I. Po geofyzikálním výzkumu, na němž se v březnu podílelo 16 expertů, zjistila posádka ponorky Thetis, že tu v hloubce 495 metrů leží množství amfor zachovaných díky proláklině na dně moře. V kraji se totiž intenzivně loví sítěmi.

Letos v létě se tým expertů pokusí opravit pozůstatky flotily perského krále Daria (5. století př.n.l.) na jihovýchodě ostrova Euboia ve spolupráci s Kanadským institutem v Aténách. Zkušenosti Ústavu pro podmořský archeologický výzkum, který byl založen před třiceti lety a jehož operace subvencuje stát,
ale také soukromý sektor, přinášejí rovněž ovoce. Ústav byl založen v roce 1973, kdy v této sféře neexistovala žádná vládní instituce. Spolu s týmem francouzského oceánografa Jacquese-Yvese Cousteaua, který přijel do Řecka v roce 1975, se institut účastnil výzkumu v řeckých vodách. Jen o rok později
bylo vytvořeno oddělení podmořského archeologického výzkumu ministerstva kultury.

K největším úspěchům ústavu patří objev dvou vraků lodí v Argoském zálivu u Peloponésu z 90. let. Jeden vrak pochází z období 2200 let před naším letopočtem a druhý z doby 1200 let před naším letopočtem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>