Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chatařům na Slapech už vadí i hausbótáři..
 
      13. září - SLAPY - Zástupci obcí z Povltaví si stěžují, že nikdo nereguluje počet hausbótů kotvících na březích vltavských přehrad Slapy a Orlík.

 
Podle jejich odhadu se množství těchto lodí za poslední tři roky zvýšilo až desetkrát. Starostové obcí budou o problému jednat s krajským úřadem. Obce si stěžují, že majitelé hausbótů produkují odpad, za jeho likvidaci ale neplatí. Navíc prý znečišťují řeku. "Nevěřím tomu, že hausbóty mají chemická WC a že například odpady z kuchyně nevypouštějí do řeky," řekl listu starosta obce Drevníky Milan Konvalinka. Například na pravém břehu od ústí Hubenovského potoka k cholínskému mostu kotví přes 120 hausbótů. Některé z nich mají na řece i takzvané kotvicí plato, na břehu mají vybudováno posezení, suché záchody a jiné stavby, jejich auta parkují v lese. Podobných poloilegálních osad je kolem Slapské přehrady několik. Další jsou například v Huběnově, u Smilovic, Kobylník a na Častoboři. "Stavět suché klozety na břehu Vltavy určitě majitelům hausbótů nikdo nepovolil," reagoval vedoucí stavebního úřadu v Novém Kníně Jiří Kalerta. Jeho úřad povolil prý jen umístění několika přístavních plat ke břehům.

Ředitel závodu Dolní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Pavel Uher prohlásil, že pozemky podél břehu pronajímají maximálně do tří metrů od řeky. Majitelé plavidel navíc musí mít povolení od obce i od Státní plavební správy. Zda má hausbót chemické WC a je způsobilý k plavbě, posuzuje podle něj právě Státní plavební správa. "Kolem řeky chceme udělat pořádek. Všechny lodě, které nebudou schopné plavby, necháme odstranit," řekl. Podle předpisů by totiž všechny hausbóty měly do konce listopadu od řeky zmizet a odplout do zimovišť. Některé lodě, které spíše připomínají chatu, ale svědčí o tom, že se dlouhá léta vodní hladiny ani nedotkly, napsal deník MFD.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>