Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Orlíku opět funguje výtah pro malé lodě
 
      26. října - SOLENICE (Příbramsko) - Povodí Vltavy v úterý zprovoznilo výtah pro malé lodě na Orlické přehradě.

 
Jeho rekonstrukce byla poslední větší akcí v rámci nápravy škod, které na vodních tocích, přehradách a plavebních cestách vltavské kaskády napáchala povodeň v roce 2002, řekl generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy František Hladík.

Rekonstrukce výtahu, který sportovní lodě do celkové hmotnosti 3,5 tuny využívaly od zprovoznění vodního díla, stála 42,5 milionu korun. Práce byly mimořádně náročné, trať výtahu dlouhá přes 200 metrů má sklon 22 stupňů.
Princip výtahu je jednoduchý. Loď na něj najede, uváže se, vytáhne nahoru, kde se výtah otočí a loď sjede dolů po kolejích pomocí elektrického vrátku. Podle Hladíka využívají rekreanti zařízení v plavební sezoně velice často.
V rámci opravy povodňových škod na Orlíku se v první etapě stabilizovalo takzvané podjezí hráze, aby nebyla ohrožena bezpečnost vodního díla. V druhé etapě se obnovila příjezdová cesta. Rekonstrukci završila oprava výtahu, která začala loni v září.

Na Orlíku byla původně projektována dvě plavební zařízení, vedle výtahu pro malé sportovní lodě ještě velká plavební komora pro plavidla až do 300 tun. Hotova je jen její stavební část, chybí strojní zařízení. Podle Hladíka je to jedna z překážek splavnění Vltavy z Prahy až do Českých Budějovic.
Podobné zařízení není ani na přehradě Slapy, kde přes hráz nemohou ani sportovní lodě. Převážejí se proto po břehu traktorem na speciálním vleku.

Povodí Vltavy nyní připravuje studii splavnění Vltavy. Je rozdělena do několika etap. Nynější plavební zařízení se modernizují a připravuje se jejich dostavba na Slapech a Orlíku. Upravit bude také třeba stupně vltavské kaskády nad Orlíkem, například v Kořensku, Hněvkovicích, Hluboké nebo České Vrbné. Upravit se bude muset také koryto řeky a mosty. Náklady se odhadují na 1,5 miliardy korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>