Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Úklid Sázavy přerušila zvýšená hladina řeky po deštích
 
      2. června - Krhanice (Benešovsko) - Deštivé počasí uplynulých dnů, které zvýšilo hladiny řek, přerušilo úklid Sázavy.

 
Dobrovolníkům se zatím podařilo vyčistit dvě třetiny z plánovaných více než 40 kilometrů řeky. Opět se na ni vydají v lodích 12. a 13. června.

"Museli jsme práce přerušit, hladina hodně stoupla," řekla manažerka projektu Barbora Čmelíková. Dobrovolníci vyzbrojeni pytli na odpadky, hráběmi a sekyrkami se do vln spustili v lodích 15. května v Sázavě na Benešovsku. Do cíle cesty v Pikovicích u Prahy měli dorazit 31. května.
Uklízelo se vždy v třídenních turnusech. První týden parta 17 dobrovolníků nasbírala přes dvě tuny odpadků. Smetí ale bylo více, než se čekalo, a úklid šel pomalu. Druhý týden už proto bylo na lodích o deset lidí víc. Denně nasbírali v průměru 1,5 tuny.

Tento týden v pondělí se do úklidu pustilo už 32 brigádníků. Stoupající Sázava ale jejich úsilí nepřála. Ze Zbořeného Kostelce dojeli k jezu v Krhanicích a z bezpečnostních důvodů se rozhodli práce přerušit. "Snad hladina klesne a dovolí nám úklid dokončit," přeje si Čmelíková.
Situace na řece byla horší, než čekala. Projekt připravovala v době, kdy se ještě nepřehnaly údolím Sázavy jarní záplavy, při nichž hladina řeky dosahovala o metr výš než v roce 2002. Odpadu proto bylo mnohonásobně více. "Mám ale hrůzu, že přijdou další povodně a břehy opět zanesou odpadem," reagovala na předpovědi počasí.
Dobrovolníci břehy vyčistili od plastových lahví, pneumatik, kusů textilu a dřeva. V jejich "sítích" skončil i nemocniční "bažant", psací stroj, válenda nebo dětský kočárek.
Úklid Sázavy finančně podpořila Evropská unie. Podobné akce se letos uskutečnily i na Berounce a vodní nádrži Orlík.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>