Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Počítač z vraku lodi předstihl dobu o tisíc let
 
      15. prosince - Londýn - Prastaré řecké mechanické zařízení staré zřejmě dva tisíce let, které umělo vypočítat různé astronomické jevy, bylo natolik dokonalé, že obdobný přístroj se podařilo Evropanům sestrojit až o stovky let později, napsala agentura Reuters.

 
Tento počítač byl také mnohem komplexnější a překvapivě i mnohem přesnější než jakýkoli obdobný přístroj sestrojený v následujícím tisíciletí. Míra miniaturizace a složitosti se rovná hodinám z 18. století. K tomuto zjištění dospěli britští vědci, kteří v uplynulých letech věnovali pochopení "mechanismu z Antikythery" mnoho času.

Zatím jde o nejstarší známé zařízení využívající systém většího množství ozubených kol a také o nejsložitější přístroj nalezený dosud z období starého Řecka a Říma. O mechanismu se sice vědělo už od roku 1901, kdy byl u řeckého ostrova Antikythera vyloven z prastarého lodního vraku, celá následující desetiletí ale bylo naprostým tajemstvím, k čemu vlastně sloužil.
Loď s nákladem se potopila v roce 65 př. n. l. a uvízla v hloubce asi 42 metrů nedaleko ostrova. V roce 1900 vrak náhodou objevil řecký potápěč, který o rok později vynesl z moře sochy a další předměty. Podmořští archeologové si posléze povšimli, že na jednom kameni vyzdviženém z lodi je ozubené kolečko. Další pátrání ve vraku přineslo osmdesátku různě velkých ozubených koleček, číselníků a "hodinových" ručiček, a také několik dřevěných a bronzových beden označených starořeckými nápisy.

Vědci dospěli k závěru, že systém tvořil jakýsi astronomický kalendář, který byl s to velmi přesně sledovat postavení Slunce, hvězd, planet i fáze Měsíce.
Odborníci z Cardiffské university ve Walesu dokázali zcela vybledlé popisy na zařízení přečíst díky nejmodernější technice. Zjistili, že přístroj pochází z let 150-100 př. n. l. Rekonstrukce odhalila systém 37 ozubených koleček, jejichž prostřednictvím bylo možné sledovat pohyb Měsíce a Slunce, předpovídat zatmění a dokonce modelovat nepravidelnou oběžnou dráhu Měsíce. A přirozeně sčítat, odčítat, dělit a násobit. Tvůrci tohoto prastarého počítače také uměli využívat i systém diferenčních rychlostních stupňů - přitom současní badatelé měli za to, že systém byl vynalezen až v 16. století.
Přestože z přístroje zbylo jen 82 měděných součástek, vědci z Británie, Řecka a Spojených států dokázali díky použití tomografického skeneru jeho původní podobu zrekonstruovat a vytvořit i odpovídající model. Výsledky bádání podle nich znamenají, že je nezbytné přehodnotit současné názory na technické schopnosti starých Řeků. Záhadou však zůstává, proč tato vyspělá technologie opět zmizela.

"Dalo by se to popsat jako vůbec první známý počítač. Díky nejmodernější technice jsme zřejmě odhalili jeho skutečné funkce," řekl tento týden v odborném magazínu Nature profesor astrofyziky na Cardiffské univerzitě Mike Edmunds.

Podle něho je celá věc mimořádná tím, že tvůrci zařízení byli schopni nejen tento dokonalý přístroj vymyslet, ale rovněž ho z kovu vyrobit.
A navíc, "dokonalé provedení tohoto mechanického zařízení před nás neodbytně staví otázku: Pokud uměli vytvořit tuto věc, co dalšího ještě dokázali udělat?" položil profesor Edmunds řečnickou otázku

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>