Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Podle italských biologů žijí ve Středomoří stovky vorvaňů
 
      19. února - Řím - Italští biologové přišli s převratným zjištěním. Akustická měření podmořské stanice v centrálním Středomoří podle nich odhalila, že v oblasti žije několik stovek vorvaňů.

 
Vědci se přitom až doposud domnívali, že Středozemní moře obývá maximálně pár desítek kusů těchto mořských savců. "Ačkoli ještě nemáme přesnou statistiku, zaznamenali jsme každé dva dny přítomnost tří až pěti exemplářů. Z toho lze vyvodit, že celková populace činí několik stovek kytovců," řekl listu Gianni Pavan, profesor bioakustiky z univerzity v Pávii.

Podmořská stanice Nemo 1 byla instalována nedaleko sicilské Catanie do hloubky 2100 metrů pod hladinou a skládá se z 300 metrů dlouhého mřížovaného stožáru, který je vybaven optickými a akustickými čidly. Právě ta měla zaznamenat zvýšený výskyt mořských obrů, kteří mohou dosahovat délky až 18 metrů a váhy 50 tun.
Mezinárodní fond pro ochranu zvířat (IFAW) je však podle agentury DPA k závěrům italských vědců skeptický. Jeho experti během výzkumu v Jaderském moři v roce 2003 objevili pouze 17 vorvaňů, průzkum oblastí jižně od Sicílie neodhalil dokonce žádného. IFAW si proto výsledky měření stanice vysvětluje tím, že Nemo 1 pravděpodobně zaznamenala opakovaně tatáž zvířata.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>