Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Celý život staví lodě v lahvích
 
      5. března - Aš (Chebsko) - Postavit model skutečné lodi složené z několika set dílů, který se vejde do dlaně, a dostat ho hrdlem dovnitř lahve nebo žárovky je pro Bohuslava Karbana z Mokřin u Aše na Chebsku celoživotním koníčkem.

 
Za modely v lahvích získává Karban ceny i na mezinárodních soutěžích. Obstát v tvrdé konkurenci přitom není lehké. "Každý soutěžní model musí mít svůj něco jako techničák. Je to podrobná dokumentace s fotografiemi prakticky každého dílu a postupu práce. Aby bylo jasné, že to soutěžící skutečně sám dělal," popisuje Karban.
Jak se loď v lahvi staví? Nejdřív se loď sestaví "na suchu". Pak se zase rozebere na díly, které se dají protáhnout hrdlem lahve, a pak se v lahvi zase slepí dohromady. Jde to i trochu jednodušeji, když se plachtoví sklopí a v lahvi jen postaví. Ale za to v soutěži odebírají body. Stavba lodi zabere asi dva měsíce. Kde na to bere čas? "Zrušili jsme televizi," vysvětlil Karban.

Bohuslav Karban začal stavět lodě v lahvích už někdy v 15 letech. Kolik jich za život udělal, dnes už ani nedokáže odhadnout. Hodně jich rozdal, dnes jich má doma asi 35, v žárovkách, baňkách nebo lahvích.
Vztah k lodím a námořnictví je u Karbana pochopitelný. Sám se deset let plavil na lodích řekami a moři Evropy jako lodník dunajské plavby.

Podle Karbana přitom stavba lodí v lahvích paradoxně nevznikla u moře, ale podle historických pramenů zřejmě právě ve střední Evropě někdy v 18. století, v Rakousku, Bavorsku a Česku, kde byly sklárny. Teprve pak se tato záliba rozšířila dál.

Kromě lodí v lahvích se ale Bohuslav Karban teď pustil do další mravenčí práce. Podle dobových fotografií chce vytvořit model Tržního náměstí v Aši, z něhož dnes zbyla jen kašna. Podle fotografií si nejdříve nakreslí plány budov a pak z nich dělá věrné kopie.
Modely budov už si vyzkoušel na modelech dnes už zbouraného ašského nádraží a vyhořelého kostela. Z náměstí je nyní hotovo už sedm budov. To zabralo rok práce. Celkem jich má být 58. Devětačtyřicetiletý modelář ale věří, že stavba modelu náměstí nebude doživotní dílo. "Teď už to půjde rychle. Já jsem si řekl, že tak do tří let bych to mohl udělat," věří si Karban.

Celé zmenšené náměstí by mělo mít plochu asi šesti čtverečných metrů. S modelem už radnice počítá do svého muzea.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>