Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jadran patří k nejčistším částem Středozemního moře
 
      16. května - Ve druhé polovině dubna letošního roku se v letovisku Vodice konalo pracovní zasedání odborníků zabývajících se kvalitou a čistotou vod chorvatského Jadranu.

 
Zasedání se zúčastnili zástupci orgánů a institucí zabývajících se touto problematikou, včetně příslušného útvaru Ministerstva životného prostředí, prostorového plánování a výstavby.

Na zasedání bylo s uspokojením konstatováno, že 99 % odebraných vzorků mořské vody splňuje přísná kriteria požadavků kladených na kvalitu mořské vody ke koupání u letovisek podél celého chorvatského jadranského přímoří.

Byly též vyhodnoceny výsledky programů vytyčených na ochranu moře a pobřeží před znečištěním. Jedním z velkých problémů, které je však třeba urychleně řešit, je otázka odpadních vod, respektive jejich čistění, a kanalizace. V rámci schváleného projektu bude u 47 přímořských měst, vesnic a letovisek řešen problém vybudováním soustavy čističek odpadních vod tak, aby napříště kanalizace neústila přímo do moře, a všech dalších problémů s tím spojených.

Opatření se provádějí již v souladu s předpisy a zákonnými opatřeními v Evropské unii.

V rámci Programu sledování kvality vody ke koupání na plážích Chorvatska se od začátku května do konce září provádějí pravidelná měření kvality vody na 850 až 870 plážích. Vzorky se odebírají jednou za čtrnáct dní a výsledky jsou zveřejňovány (např. na stránkách www.mzopu.hr/more). Podle zjištěných parametrů čistoty vody se rozeznávají čtyři kategorie: moře vysoké kvality (modrá barva), moře vhodné ke koupání (zelená), mírně znečistěné moře (žlutá) a silně znečištěné moře (červená).

V roce 2006 bylo odebráno 8956 vzorků na 863 kontrolních bodech; z toho na 215 kontrolních bodech bylo vyhodnoceno moře nejvyšší kvality, na 630 moře vhodné ke koupání, na 16 mírně znečistěné moře a na 2 silně znečistěné moře.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>