Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V sobotu 14. července se očekává v Dubrovníku kolaps
 
      9. července - Již před časem jsme v tematickém článku Výletní lodi na Jadranu zmínili o rostoucím počtu obřích výletních lodí, které se na okružních plavbách po Středozemním moři zastavují v Dubrovníku.

 
Těmto plovoucím hotelům o kapacitě až 3500 cestujících (obvykle však mezi 1 500 a 2 500 osob) se říká "cruise ship" či "cruiser". Celkově bylo v loňském roce usktutečněno v 10 chorvatských přístavech 1200 přístání těchto plovoucích obrů s téměř 730000 turisty. Na Dubrovník z toho připadá 500 přistání s 607000 turisty na palubě.



















Někteří účastníci okružních plaveb se při přistání v Dubrovníku spokojí se z výhledem na město z paluby komfortní lodí, ale většina jich má zájem o organizovanou prohlídku historického jádra Dubrovníku, která zahrnuje procházku po městských hradbách a rychlou prohlídku města. Je jasné, že náhlý příliv těchto návštěvníků vyvolává v nevelkém dubrovnickém historickém středu kolapsové situace. Všude jsou zácpy a fronty na hradby se počítají na stovky metrů. Když letos 9. června připlulo do Dubrovníku 6 výletních lodí s 10500 turisty, nedalo se po hlavní dubrovnické tepně, Stradunu ani projít a mesela tu zasahovat i policie.

Co se bude v Dubrovníku dít v sobotu 14. července, kdy do města dorazí 10 výletních lodí 13500 cestujícím na palubě, si nikdo netroufá odhadnout. K tomu je ještě nutné připočítat běžný prázdninový provoz, který je v toto prázdninové období značný.

Pokud se v tento den chystáte na výlet do Dubrovníku, radši změňte plány a nechte si návštěvu města na klidnější všední den.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>