Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatsko - V červnu byl otevřen úsek dálnice A1 Dugopolje - Šestanovac
 
      18. července - Ve středu 27. června bylo za přítomnosti předsedy vlády I. Sanadera slavnostně otevřeno pokračování dálnice A1 ze Splitu v úseku Dugoplolje - Šestanovac o délce 37 kilometrů.

 
Na úseku Dugopolje - Bisko (11,8 km) bylo v obtížném krasovém terénu vybudováno 14 objektů: tunelů, viaduktů, uzlů, nadjezdů a podjezdů. Významnější objekty se však nacházejí na navazujícím úseku Bisko - Šestanovac (25,2 km). Mezi 38 stavebními objekty je na předním místě most přes řeku Cetinu o délce 140 m, jehož oblouk se klene 100 m nad hladinou řeky, a poměrně dlouhý viadukt Radovići (704 m).
Motoristé zaplatí za nový úsek 14 kun, za celou trasu Záhřeb - Šestanovac pak 171 kun.

Na nově otevřeném úseku se nacházejí tři exity: Bisko, Blato na Cetini (odbočuje se na regionální silnici do Omiše) a Šestanovac (pro cesty na Makarskou riviéru, a do vnitrozemí na Imotski či Vrgorac). Dobrou zprávou je, že minulý týden byl po rekonstrukci otevřen úsek silnice D39 Šestanovac - Dupci (12,3 km). Právě tuto návaznou komunikaci využijí motoristé směřující na Makarskou riviéru, v zátoce Vrulja (severozápadně od Brely) se pak napojí na Jadranskou magistrálu.

A jaké jsou další plány? Úsek dálnice z Šestanovce do Ploče dlouhý 59,2 km má být dokončen do června roku 2008. Z Šestanovce povede trasa dálnice odlehlým krasovým krajem za pohořím Biokovo na Zagvozd (13 km) a dále přes Ravču (26,9 km) do Ploče (19,3 km). Tím bude dokončena další významná část chorvatské dálniční sítě, Dugopolje - Ploče o celkové délce 97 km.

Premiér Sanader při otevření zmínil, že během měsíce bude vypsáno výběrové řízení na stavbu druhých tubusů tunelů Sveti Rok a Mala Kapela na dálnici Záhřeb - Split, což je rozhodně dobrá zpráva pro motoristy z České republiky. Dosud totiž odpovědní činitelé při dotazech na toto téma odkazovali na dosažení rentabilního provozu a na skutečnost, že dostavba druhých tubusů není zahrnuta do plánu výstavby do roku 2008.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>