Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Turisté ve Středomoří už se nemusejí bát medúz
 
      27. července - Madrid - V posledních letech se největším problémem na plážích Středozemního moře, zejména ve Španělsku, stávají medúzy.

 
Proto přijde turistům vhod nový prostředek, který je bude chránit před žahavými chapadly medúz. Píše to dnes španělský list El Mundo.

Tímto novým prostředkem je gel, který vyvinuli izraelští vědci a jenž se zřejmě stane nejžádanějším zbožím letošního léta. Už proto, že výzkumy provedené kalifornskou Stanfordovou univerzitou ukázaly, že je tento krém proti poštípání bezobratlými obyvateli moří účinný z 85 procent.

V loňském roce skončilo na španělských plážích 60 milionů medúz. A jen pracovníci Červeného kříže ošetřili kolem 70.000 lidí.

Na světě existuje asi 8000 známých druhů těchto živočichů, z nichž tisícovka má pro člověka nebezpečný jed. Mezi nimi je na prvním místě australská čtyřhranka smrtelná (Chironex fleckeri), jejíž bodnutí může usmrtit člověka do několika minut. Středomořské medúzy ovšem tak nebezpečné nejsou: boule, zčervenání a otoky jsou obvyklé příznaky. Avšak doposud bylo jedinou možností použít krém nebo jiný přípravek až po žahnutí. V tom je Isdin revoluční - zabraňuje tomu, aby medúza vůbec žahla.

Produkt napodobuje systém, jejž používají útesové ryby klauni, které se před chapadly mořských žahavců chrání přirozenými vlastnostmi své kůže. V lidské verzi laboratoř používá plankton, jenž paralyzuje žahavé bodnutí medúz.

Krém byl s úspěchem vyzkoušen u všech druhů běžných ve Středozemním moři. Na obalu jsou uvedeny jen dva druhy, na nichž prostředek vyzkoušen nebyl - jedním je zmíněná "mořská vosa" čtyřhranka a druhým měchýřovka portugalská (Physalia physalis). Jak vysvětlil farmaceut ze společnosti, která přípravek vyrábí, "je těžké najít dobrovolníky pro vyzkoušení krému" u těchto živočichů.

Gel brání žahnutí dvojím způsobem: za prvé po něm chapadlo sklouzne a kromě toho uvolňuje inhibitory, jež pomýlí senzory žahavých buněk medúzy a brání vystřelení žahavých bunek.

Podle bioložky Maríi Garcíové krém vytváří na kůži film, jenž způsobuje, že osoba není pro medúzu atraktivní a nenutí ji vystřelovat obranné mechanismy, jež následně provokují použití jedu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>