Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Práce hlavního rozhodčího je o životní zkušenosti
 
      12. září - Lipno - Jak vypadá práce práce hlavního rozhodčího v Jachtklubu Černá v Pošumaví jsme se zeptali Václava Kollrose.

 
Redakce Ré
Jak vypadá práce rozhodčího na vodě a co je pro něj nejsložitější?

Václav Kollros
Práce hlavního rozhodčího při závodech na vodě je samozřejmě o jeho kvalifikaci, životní zkušenosti, staví trať, bere v úvahu povětrnostní podmínky,které jsou alfou a omegou úspěchu závodu. Jednodušší situaci má, pokud postaví trať a vyzve závodníky ke startu za stálého větru, který nemění příliš směr ..to jsou však ideální podmínky a takových se hlavní rozhodčí dočká málokdy.
Obecně, když fouká, má to hlavní rozhodčí jednoušší, obtížnější jsou situace, kdy musí brát v potaz alternativy, kdy se naše republika nachází v nevýrazném tlakovém poli, jak říkají rosničkáři a Alenka Zárybnická. Postavit v takovéto situaci trať pro závodníky, kteří mají dojet rozjížďku, je velice obtížné, protože předpověď nabízí vítr slabý a ještě promn co se směru týče ? zvaný variábl. To je umocněno i termikou, slunečním svitem, není v tom žádný tlakový spád, čili žádné předvídatelné jevy, o které by se mohl rozhodčí opřít. Jestliže rozhodčí vidí, že začne foukat z jednoho směru, mnohdy je životnost takové situace 30 ? 40 minut? za tuto dobu se nechá postavit trať a pozvat závodníky do startovního pole, odstartovat rozjížďku. Potom vítr zeslábne až ustane.Rozjížďku musí přerušit pro neregulérnost vetru. V tom jsou ty situace složité.

Redakce Ré
Jsi dlouhodobý znalec lipenských podmínek a Lipno je naše nejlepší voda, dokonce se uvažuje i o využití při Olympiádě?

Václav Kollros
Určitě, Lipno je naše české moře, je to největší vodní plocha svojí rozlohou a neméně i svojí tradicí v oblasti jachtingu. Myslím, že Lipno již jachtaři dobře znají, není to jenom vítr a voda, jsou to mnohdy i složité podmínky odvislé od synoptické situace.

Redakce Ré
Dá se podle tvého názoru určit období, které by bylo pro olympijský závod nejvhodnější?

Václav Kollros
Podle mých životních zkušeností je to tak, že i v mnoha sportech odlišných od jachtingu, pokud je statisticky určen nejvhodnější termín, je to zrovna v pořádání plánované akce jinak. Osobně bych volil jarní termíny ? květen, červen, ne letní měsíce. V letních termínech je možné předpokládat vliv tlakových výší nad našim územím nebo oblasti nevýrazného tlakového pole, velkých veder, kdy vítr nepřichází a končí to až nástupem studené fronty.

Redakce Ré
Jaký je tvůj osobní názor na pořádání jachtařské části olympijských her?

Václav Kollros
V naší republice není lepší voda a personál..zázemí vynikající ..doporučuji.. a to nám ještě přislíbil pomoc hejtman jihočeského kraje Dr. Zahradník, který se o pořádání Olympijských her velice zajímá.

Redakce Ré
Vzkaz pro závodníky?

Václav Kollros
Přeji závodníkům na Lipně dobré povětrnostní podmínky, kdy by si užili jachtingu, zúročili svoji přípravu a životní zkušenosti , rozhodčím přeji, aby vždy postavili takovou trať, abychom při sčítání výsledků práce byli spokojeni všichni.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>