Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Radnice ruského města zveřejnila informaci o utajované ponorce
 
      30. října - Moskva - Radnici města Sarov nedaleko Nižního Novgorodu se zřejmě podařilo zamotat hlavu vedení ruského námořnictva.

 
Na oficiálních internetových stránkách města se totiž v minulých dnech objevily informace o dosud utajované ponorce, kterou média označují za "unikátní projekt ruských vojáků a vědců". Vše zřejmě způsobil zvyk námořnictva pojmenovávat ponorky po ruských městech.

Před týdnem se totiž na městském webu objevila zpráva, že radnici navštívil kapitán Sergej Kroškin, velitel ponorky Sarov. Stránky informovaly, že Kroškinova loď je zatím stále ve výrobě, bylo ale uvedeno číslo projektu 20120 i takticko-technické charakteristiky ponorky. Podle nich je ponorka Sarov podobná dieselovým ponorkám třídy 877, má ale dvojnásobný výtlak.

V úterý informace z městských stránek zmizela, novináři si jí však už stihli všimnout. Představitelé námořnictva, vývojových středisek i doků, kde jsou ruské ponorky stavěny, odmítli k překvapení žurnalistů o projektu 20120 cokoliv sdělit. Deník Kommersant zdůraznil, že takové utajování je zvláštní, protože informace o úspěších a rozvoji ruského lodního průmyslu jsou v poslední době v zemi často zveřejňovány.

Podle listu jsou možné dvě verze toho, čím vlastně ponorka Sarov je. Podle první je projekt 20120 pokusem použít na dieselové ponorce atomový reaktor jako doplňkový zdroj energie. Podle druhé je loď vybavena nikoli dieselovým motorem, ale zcela novým typem reaktoru, o kterém média psala už letos v únoru.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>