Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachty se vyrábějí stále dražší, poptávka převyšuje nabídku
 
      21. listopadu - Monako - Stále krásnější, větší a dražší. Jachty, které se představily na sklonku léta v Monaku na největší přehlídce megajachet v Evropě, dokazují, že miliardáři mají čím dál okázalejší vkus.

 
"V porovnání s letectvím nebo automobilismem byl prodej jachet dosud jen takovým mikrosektorem. Jenže toto odvětví se teď rychle rozvíjí," řekl organizátor salonu Luc Pettavino.

Poptávka podle něj převyšuje nabídku. "Trh je dosud malý v poměru k desítkám miliardářů, kteří se každý rok rodí ve světě a kteří by si rádi pořídili jachtu," vysvětluje Pettavino. Čekací seznam se proto prodlužuje. Když si někdo objedná loď tento rok, existuje naděje, že se jí dočká v roce 2013.

Letos se ve světě staví 800 jachet nad 24 metrů, ať už motorových nebo plachetnic. Mezi lety 2005 a 2010 se počet jachet nad 25 metrů zdvojnásobí a počet lodí nad 50 metrů dokonce ztrojnásobí, odhadují pracovníci tiskového centra výstavy.

Klientelu tvoří především Američané a Evropané. "V posledních třech letech ale máme i asijské zákazníky, především Číňany. Taky se zvedá ruský trh a v menším měřítku brazilský," říká Johan Pizzardini z tiskového střediska.

Největší jachtou přítomnou v Monaku byla Alfa Nero, která měří 82 metrů. Postavila ji nizozemská společnost OceAnco. Nejekologičtějšíb lodí je Tribu, které má vlastní čističku vody, ekologický nátěr či okna filtrující teplo, aby se snížil provoz klimatizace. Tribu letos proto dostane "zelenou hvězdičku", ocenění, které uděluje italská nezisková společnost Rina zabývající se mimo jiné hodnocením jachet.

Pokud jde o cenu lodí nebo totožnost jejich majitelů, je v oboru diskrétnost pravidlem. Kolik stála Alfa Nero, tak marketingová manažerka OceAnco Michele Flandinová odmítá sdělit. Ty největší jachty však vyjdou na nejméně 100 milionů dolarů.
Náklady na provoz se pohybují mezi pěti a sedmi procenty původní hodnoty lodi. Platí se za personál, místo v přístavech a technickou údržbu, vypočítává Flandinová.
Největší soukromá jachta na planetě patří jednomu emírovi a momentálně kotví v jeho domovské Dubaji. Měří 160 metrů. Tento rekord však brzy pokoří jachta L'Eclipse, kterou však výrobce zatím objednavateli, ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi, nedodal. L'Eclipse bude mít několik přistávacích ploch pro vrtulníky, bazén a dokonce vlastní ponorku. Posádka tak bude moci v případě útoku ze vzduchu opustit loď spodem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>