Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Obce plánují od května zavést na Labi pravidelnou lodní dopravu
 
      11. února - Píšťany (Litoměřicko) - Obce a města, které leží na březích Labe na Litoměřicku a Ústecku, plánují zavést osobní lodní dopravu na trase mezi Ústím nad Labem, Litoměřicemi a Roudnicí nad Labem.

 
Už od května by měla začít jezdit mezi městy loď s kapacitou přibližně 200 cestujících. Na čtvrtečním pracovním setkání zástupců obcí, pracovníků Povodí Labe a regionálních agentur to řekl litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík.

Cílem zavedení lodní dopravy je zejména přilákat turisty do regionu. V příštím týdnu se sejdou zástupci obcí v Litoměřicích, kde mají jednat o společné smlouvě a výběrovém řízení na provozovatele. "Je reálné, aby se v květnu začalo jezdit. V Litoměřicích máme připravené peníze, dopravu podporují například i Ústí a Roudnice nad Labem," řekl Tvrdík. Podle něj jsou pro dopravu na Labi ve vnitrozemí dobré podmínky, protože tam nejsou problémy se splavností. Obce chtějí spolupracovat i s německými lodními dopravci, kteří provozují dopravu nedaleko českých hranic mezi Drážďany a Bad Schandau. V plánu je i oslovit cestovní kanceláře a pořádat výlety pro firmy.

Labe je kvalitní vodní cesta i podle ředitele Povodí Labe Jindřicha Zídka. Na některých místech však chybí kvalitní přístaviště pro osobní dopravu. Velké lodě připlouvající z Německa a dalších zemí zastavují především ve Velkých Žernosekách a v Litoměřicích. Povodí Labe na litoměřickém Lodním náměstí v závěru loňského roku vybudovalo nové přístavní molo pro velké i malé lodě.

V plánu je budování i dalších přístavů. "Náklady na vybudování přístaviště pro velké lodě si vyžádají na jejich vodní část pět až deset milionů, na část na břehu dalších deset až 30 milionů korun," uvedl Zídek.

Snahu obcí podporuje i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra, který se setkání zúčastnil. "Je potřeba stimulovat turistický ruch v oblasti, která má turistický potenciál," řekl. Podle něj by se na lodi na Labi například mohlo uskutečnit plánované setkání ministrů dopravy Evropské unie, které má hostit za rok na jaře právě Česká republika.

Vodní doprava na Labi už v menší míře funguje. V obcích a městech kraje jezdí několik přívozů, turisty z Ústí nad Labem do Litoměřic loni vozila například loď Ariel. Ústečtí radní loni schválili uzavření smlouvy o zajištění osobní lodní dopravy, město tak přispělo na provoz lodi 300.000 korunami. Za hodinovou vyjížďku zaplatili cestující stejně jako předloni 90 korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>