Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Brusel pohrozil Česku soudem kvůli říční dopravě
 
      Brusel 3. dubna - Evropská komise dnes pohrozila Česku žalobou u Evropského soudního dvora kvůli říční dopravě. Češi měli do konce října loňského roku do svého práva převést evropská pravidla, která mají vytvořit jednotný informační systém o vnitrozemské říční dopravě, nicméně tak ve stanoveném termínu neučinili.

 
Česká strana tvrdí, že vše vyřeší v nejbližší době. Stejný problém má i Slovensko.

Hrozba žalobou u Evropského soudního dvora znamená, že komise české vládě zaslala takzvané odůvodněné stanovisko, což je druhý a předposlední krok v proceduře, která řeší porušení unijní legislativy. Třetím a posledním krokem je žaloba. České ministerstvo dopravy se však posledního kroku neobává, neboť novela zákona je v poslanecké sněmovně a měla by začít platit koncem letošního roku.
Podle mluvčího MD Karla Hanzelky má celá věc dvě roviny, faktickou a legislativní. Zatímco v praxi se již říční navigační systém zavádí a částečně funguje, jeho zakotvení v zákoně se zpozdilo. "V krátké době to ale bude přijato, takže ve vztahu ke komisi splníme, co máme," řekl Hanzelka.

Systém má zlepšit bezpečnost, spolehlivost a efektivitu říční dopravy v celé Evropské unii. "Může zlepšit konkurenceschopnost tohoto levného, ekonomického a k životnímu prostředí přátelského druhu dopravy," dodala Evropská komise. Systém mimo jiné umožňuje sledování a navigaci lodí, informuje kormidelníky o sjízdnosti řeky, rizikových místech nebo o obsazenosti plavebních komor. Slouží především nákladním lodím.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>