Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Piráti nutí lodní dopravu k technicky sofistikované obraně
 
      28. dubna - Londýn - Nedávné, ostře sledované případy pirátství u somálského pobřeží skončily šťastně pro všechny s výjimkou pirátů. Například poté, co začátkem dubna týden zadržovali francouzskou luxusní jachtu Ponant a dostali od jejího majitele dva milióny dolarů výkupného,

 
na ně udeřilo francouzské námořnictvo a díky dramatickému náletu vrtulníky nyní teď šest pirátů čeká v Paříži na soud. Znamená to tedy konec dobrý, všechno dobré? Ani ne, napsal časopis Time.

Jak stoupá počet pirátských útoků, mnozí majitelé a provozovatelé lodí nejsou ochotní čekat, až jim námořnictvo kterékoli země pomůže z bryndy. Namísto toho se obracejí k celé řadě sofistikovaných technických zařízení, jež mají udržet bukanýry v uctivé vzdálenosti.
V nabídce je například vybavení pro noční vidění, výkonná vodní děla, uši drásající klaksony a lubrikační pěna, s jejíž pomocí budou pirátům snažícím se vyšplhat na loď podkluzovat ruce i nohy. Pro obchodní plavidla a jachty pohybující se ve vysoce rizikových vodách jihovýchodní Asie, Rudého moře a kolem Afrického rohu mohou podobné produkty znamenat rozdíl mezi klidnou plavbou a stavem ohrožení.

V loňském roce piráti zaútočili na 269 lodí, zajali téměř 300 rukojmích a zabili pět lidí. To znamená desetiprocentní nárůst v porovnání s předchozím rokem a navíc se jedná zřejmě jen o polovinu skutečného počtu případů. Podle odhadů Mezinárodního námořního úřadu (IMB) zůstává stejný počet incidentů nenahlášených. Lodní společnosti raději spolknou ztrátu, než aby riskovali ztrátu zákazníků nebo zvýšení poplatků za pojištění.

"Na moři neexistují zákony, nejsou tam vlády ani policie," říká Paul Butler ze soukromé námořní bezpečnostní služby EDS, která sídlí ve Francii. Mezinárodní pravidla znamenají, že zákonů dbalé lodi a jachty mohou jen s obtížemi vozit zbraně a dostávají se tak do role bezbranných slípek čekajících na oškubání. Pro piráty je to velké lákadlo, vzhledem k tomu, že 80 procent veškerého světového nákladu je přepravováno po moři.

To je příležitost pro nizozemskou společnost Secure-Marine, která propaguje Secure-Ship, ochranný "plot" s vysokým napětím podobný tomu, jaké obklopují například vojenské základny. Dráty napnuté mezi sloupky obsahují 9000 voltů, což není smrtelná dávka, ale dost silná na to, aby odradila vetřelce.

Nebo co třeba podvodní virtuální plot? Britská firma QinetiQ přizpůsobila svůj vojenský podvodní sonarový systém Cerberus pro soukromý trh a jachty. Tento systém vytváří pod vodou akustický okruh kolem lodi, který spustí poplach, jakmile ho něco naruší. Podle mluvčího společnosti Cerberus dokáže identifikovat potápěče, plavce pod vodou i blížící se plavidlo.

Nejlepší způsob, jak se vyvarovat útoku pirátů, je vyhnout se jim. "Hlavní myšlenkou je zaznamenat, že se blíží, dokud máte ještě čas jim utéct," říká poradce pro otázky námořního rizika Tillmann Kratz z Mnichova. Piráti vyzbrojení kalašnikovy se obvykle tváří jako rybáři, pobřežní hlídka nebo přístavní policie. Aby jejich podvod odhalila, může loď vyslat robotické špehy, jako je například Sentry, dálkově ovládané letadélko firmy QinetiQ.

Pro ty, kdo by chtěli vyslat důraznější varování, je tu Protector, desetimetrová loď bez lidské posádky, kterou vyvinuly společně BAE Systems, Lockheed Martin a jedna izraelská obranná firma. Ve své vojenské variantě je loď vybavena dálkově ovládaným kulometem ráže 7.62, který by měl odradit většinu pirátů. Dá se využít k ochraně, prozkoumání a zadržení lodí až do vzdálenosti 15 kilometrů.
Také další vojenské vybavení může být v boji proti pirátům užitečné. Americké námořnictvo testovalo zbraň nazvanou Mobility Denial System, což je elegantní jméno pro kluzký chemický sprej schopný pokrýt různé povrchy a podstatně snížit tření. Jednoduše řečeno, pokud se piráti pokusí vylézt na palubu, bude jim to pěkně klouzat.
Další možností je dalekonosné akustické zařízení LRAD, které původně vyvinula americká armáda a vyrábí je American Technology Corporation. Tento disk o průměru 80 centimetrů vysílá zvuk až do hlasitosti 150 decibelů, kterým ohluší a zastraší potenciální útočníky. Ale na něj si piráti prý začínají zvykat a nosí tlumící sluchátka.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>