Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do Chorvatska se letos chystal každý třetí Čech
 
      Praha 6. června - Před zákazem dovozu potravin se letos na dovolenou do Chorvatska chystal každý třetí občan České republiky. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na průzkum společnosti Median. Údaj přibližně potvrzuje čísla z loňska, kdy do Chorvatska odjelo 800.000 lidí.

 
Chorvatské turistické sdružení v Praze sice včera oznámilo, že se zákaz dovozu potravin nebude uplatňovat, jiné zdroje to však nepotvrdily. Kolik Čechů už zmíněné kroky Chorvatska odradily, není podle deníku jisté. Platnost vyhlášky o zákazu dovozu masných a mléčných výrobků do Chorvatska bude odložena, informoval ve středu ČTK český velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl.

Průzkum naznačil i jiný trend - přibývá lidí, kteří v létě zůstanou v tuzemsku. Podle MfD je jich dokonce více než těch, kteří vycestují do ciziny. Vysvětlení je paradoxní. Čím jsou Češi bohatší, tím častěji cestují do vnitrozemí.

"Trávit dovolenou v zahraničí je dnes pro Čechy už tak samozřejmé, že není žádná ostuda zůstat doma," řekl deníku Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. "Čím více mají peněz, tím individuálněji chtějí trávit dovolenou. Ještě před deseti lety byli rádi, když vůbec vyjeli k moři," dodal.

Chorvatsko za nejoblíbenější zemi označilo 29 procent respondentů. K Jadranu se tak chystá až 900.000 Čechů. Podle MfD není přitom jasné, nakolik jejich plány ovlivní události posledních dní. Od 1. června totiž platí zákaz dovozu některých potravin do Chorvatska pro občany všech zemí. Zákaz Chorvaté vydali v souladu s nařízením Evropské komise, ale podle českého ministerstva zahraničí předčasně.

Zákaz dovozu masných a mléčných výrobků byl před letošní turistickou sezónou druhou výraznější nepříjemností pro české rekreanty mířící k jadranskému pobřeží. Počátkem května bylo totiž zveřejněno omezení pro cestování dětí na Jadran. Děti do 18 let cestující bez rodičů musejí mít s sebou vyplněný formulář s úředně ověřeným podpisem zákonného zástupce.

Cestovní kancelář Fischer, která nabízí luxusnější zájezdy, nepociťuje zákaz dovozu potravin. Notářsky ověřené formuláře pro děti ale problém jsou. "To se v poptávce odrazilo, do Chorvatska často jezdili prarodiče s vnoučaty. Říkají nám, že tam plánovali jet i letos, ale raději zkusí něco jiného. Často volí Bulharsko či řecké ostrovy, řekl dnešní Mladé frontě Dnes mluvčí kanceláře Daniel Plovajko.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>