Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vsetínský modelář staví funkční modely ponorek z 2. světové války
 
      Vsetín 16.června- Čtyřiadvacetiletý vsetínský modelář Ota Gerža, který je známý díky svému unikátnímu systému pohonu ponorkových modelů, připravuje stavbu dvou funkčních maket německých ponorek z druhé světové války.

 
Ponorky U-245 a U-505 je dosud možné vidět v muzeích v Německu a ve Spojených státech. Geržovy modely přitom budou nejen věrnou zmenšenou kopií předloh, ale budou se prý pod vodou pohybovat a manévrovat rychlostí odpovídající skutečným lodím.
"Model ponorky je výjimečný tehdy, když se dokáže pod vodou pohybovat realisticky jako skutečná loď a když odpovídá rychlost ponoru pod vodu," popsal Gerža. Dálkově ovládané modely ponorek vybavené jeho systémem se dokážou několikrát za sebou ponořit do několikametrové hloubky, dosednout na dno nebo volně balancovat ve vyrovnané poloze ve stanovené hloubce ponoru. "Z modelářského hlediska je to jedna z nejtěžších variant, jaké si člověk může zvolit," dodal Gerža.

Ponorný systém pro své modely vyvíjel několik let. Inspiroval se prý systémem skutečných ponorek. "Uprostřed ponorky je nádrž, která je ze spodní části volně zaplavitelná a je opatřena dvěma ventily. Když se má model ponořit, zespod začne proudit voda, která ponorku zatíží a ponoří ji ke dnu. K vynoření slouží sifonová bombička, ve které je takový tlak, že se model několikrát za sebou dokáže ponořit a vynořit," popsal svůj systém modelář.

Pro modely Gerža vyvinul nejen vlastní pohon, ve své dílně vyrábí i výlisky trupů ponorek. "Zajímají mě ponorky, které naprosto odpovídají skutečným lodím, hlavně německým ponorkám ze druhé světové války. Protože se k nám dříve nic takového nedováželo, v šestnácti letech jsem vyrobil první pozitivní formu, ze které se vakuovým lisováním udělaly výlisky," popsal Gerža. Od té doby začal stavět i modely, které dosud nikdo jiný ve stejném měřítku nevyráběl.
Stavba jednoho funkčního modelu zabere vsetínskému modeláři asi rok času. Každý model je totiž výjimečný a je nutné u něj pozměnit parametry a geometrii pohonných těles včetně vyvážení. Na podobném systému pohonu modelů ponorek v současnosti pracují v České republice i další nadšenci, obdobných výsledků ale dosud nedosáhl nikdo. I z toho důvodu si Gerža svůj vynález nechal patentovat.

Stavění modelů se Gerža věnuje od dětství. "Zajímal jsem se o bojovou taktiku a techniku ve druhé světové válce. Ponorky mě zaujaly tím, že byly takový neviditelný nepřítel. Byly snad nejhorší zbraní, která za války byla," svěřil se. První modely, které sám vyrobil, pluly pouze po hladině a lidé se jej prý často ptali, proč se nedokážou také potopit. Systém, který později vyvinul, inspiruje i další nadšence z řad modelářů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>