Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Povodí Moravy upouští brněnskou přehradu, břehy pokryje vápnem
 
      Brno 3. listopadu - Jihomoravští vodohospodáři upouštějí vodu z brněnské přehrady. Dělají to tak každý rok kvůli zvětšení jejího objemu pro případné jarní povodně.

 
Hladina se snižuje zhruba o 30 centimetrů za den, celkově se zmenší o čtyři a půl metru, řekl dnes ČTK Antonín Tůma z Povodí Moravy. Na obnažené břehy se poté z letadel nanese kolem 50 tun vápenného hydrátu, který má zničit živiny pro sinice, kvůli kterým se každoročně zkracuje doba koupání v přehradě.

Vápno má mineralizovat živiny, kterými se živí sinice. Opatření mají prodloužit dobu rekreačního využití přehrady, znatelný výsledek by se mohl objevit už za dva roky. Letos vyhlásili hygienici zákaz koupání v červenci. "Na obnažené břehy o rozloze asi 120 hektarů naneseme stejně jako letos na jaře kolem 400 kilogramů vápenného hydrátu na hektar. Požadované hladiny 225 metrů nad mořem dosáhneme zhruba 6. listopadu," řekl Tůma.

Kromě výšky hladiny hlídají vodohospodáři společně s rybáři také to, zda se na obnažených březích neobjeví škeble, aby je mohli přesunout do hlubší vody. Podle Tůmy se zatím škeble neobjevily, žijí na nižších místech připraveny k přezimování. První záchranné práce proto očekává o nadcházejícím víkendu.

Čištění přehrady předcházely stavby čistíren na horním toku Svratky. Samotné zamezení přísunu živin do nádrže však k zastavení letního kvetení přehrady nestačí, podle vodohospodářů je v sedimentech na dně dostatek fosforu pro přemnožování sinic na příštích několik desítek let. Na dně přehrady jsou podle odhadů asi čtyři miliony krychlových metrů sedimentů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>