Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na pražském nábřeží Edvarda Beneše vyrostlo nové kotviště lodí
 
      Praha 10. února - Pražské nábřeží Edvarda Beneše má nové kotviště pro lodě. Je dlouhé 480 metrů, stát zde může až 15 lodí.

 
Místo nabídne i nouzové zakotvení čtyř lodí při povodních, sdělil dnes ČTK mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Václav Straka. Stavbu za 65 milionů korun zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).












Na levém břehu Vltavy mezi Čechovým a Štefánikovým mostem tak vzniklo bezbariérové molo. "Protilehlé nábřeží Na Františku je z hlediska osobní vodní dopravy dlouhodobě přetížené. Jde o nejfrekventovanější úsek vltavské vodní cesty v oblasti Prahy. Výstavbou nového kotevního stání jsme tento problém vyřešili," uvedl ředitel Ředitelství vodních cest České republiky Miroslav Šefara.

Molo bude sloužit pro zásobování, servisní služby nebo čekání výletních lodí. Je uzpůsobeno pro stání až 15 lodí o délce přibližně 35 metrů. Kotvit zde mohou i kabinové lodě, které do Prahy připlouvají z celé Evropy a v současné době nemají kde přistát.












Součástí nového kotviště jsou i nouzová stání. Využít je budou moci v případě povodní až čtyři lodě, pokud se jim nepodaří včas přeplout do ochranných přístavů Smíchov a Holešovice. Plavidla zde podle Straky budou bezpečně upoutána i při povodních srovnatelných s těmi, které Praha zažila v roce 2002.

Kvůli výstavbě kotevního stání musely stavební firmy loni v létě dvakrát odstřelit dno Vltavy. Do něj poté stavbaři zapustili ocelové konstrukce určené ke kotvení plavidel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>