Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Majitelé skútrů demonstrovat nebudou, MD jim vyšlo vstříc
 
      Praha 28.dubna - Majitelé vodních skútrů včera odvolali všechny své plánované demonstrace před ministerstvem dopravy.

 
Dohodli se totiž s úřadem na přípravě novely zákona o vnitrostátní plavbě. Kdyby byla schválena, tak by už obce neschvalovaly zřízení zón pro provoz vodních skútrů, což jim zákon od 1. ledna přikazuje.

"Dohodli jsme se na společné přípravě nového zákona," řekl dnes ČTK Miroslav Dražil z České sportovní asociace vodních skútrů, která sdružuje téměř stovku majitelů těchto malých plavidel.
Od začátku roku je potřeba ke zřízení zóny pro provoz vodních skútrů souhlas dotčené obce. V minulých letech zodpovědnost ležela na ministerstvu dopravy. Zákon stanoví podmínky, za kterých mohou provozovatelé vodních skútrů o povolení provozu žádat a jakým způsobem mohou lokalitu využívat. Povolení jim nakonec vydává Státní plavební správa.

Demonstrace před budovou ministerstva ohlásili majitelé vodních skútrů minulý týden. Ministerstvo už tehdy označilo jejich vyjádření za "vlamování do otevřených dveří", neboť o přípravě novely zákona s nimi úřad jedná.
Podle Dražila dosáhli majitelé skútrů toho, že obce by v budoucnu nedávaly souhlas ke zřízení zón, ale ze schvalovacího procesu nebudou vyloučeny úplně. "Budou účastníky správního řízení a mohou vyjádřit své připomínky," řekl už dříve ČTK mluvčí ministerstva Martin Kupka. "Předpokládáme, že novela by mohla začít platit od 1. ledna 2010," dodal Dražil s tím, že nechtějí jezdit všude a chtějí brát ohled i na zájmy rekreantů a obcí.
Na povoz vodních skútrů si často stěžují rekreanti i obyvatelé obcí u vody. Lidem nejvíc vadí hluk z motorů, vlny od plavidel způsobující erozi břehů i neukázněnost lidí, kteří na skútrech a lodích nerespektují rychlostní limity a ohrožují plavce.

Majitelé vodních skútrů se připomněli veřejnosti v první polovině roku 2007 dvěma demonstracemi, na kterých žádali povolení jízdy během léta. Vyhláška ministerstva totiž jízdu v létě zakazovala. Nakonec se skútraři s úředníky dohodli na provizorním řešení v podobě novely vyhlášky. Ta umožnila letní jízdu od 1. srpna 2007 a platila ještě na léto 2008. Od letošní sezony již tíha rozhodnutí o letních jízdách leží na bedrech obcí.
Ještě v loňském roce podle asociace mohli skútraři jezdit na sedmi drahách, které byly dlouhé od 700 metrů do jednoho kilometru. Nejdelší z nich měřila tři kilometry. Letos mají k dispozici pouze dvě dráhy, jednu ve Štětí a druhou v Lysé nad Labem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>