Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Sea Help - kvalifikovaná pomoc na moři v Chorvatsku
 
      I bezstarostná dovolená na lodi se během okamžiků může změnit v boj o záchranu a to v lepším případě jen majetku...

 




Na vině nemusí ale být jen obligátní náhlá změna počasí k horšímu. Někdy stačí jen relativně banální technická závada v ten nejnevhodnější okamžik. V takových případech se také občas odkudsi vynoří domorodá bárka s rybáři, kteří nabízejí pomoc.

Na pomoc všem jachtařům je tu již od roku 2008 kvalifikovaná pomoc od společnosti Sea-Help GmbH, která pro své členy plující na Jadranu zajišťuje v sezóně nepřetržitou asistenční službu a to na celém pobřeží od Benátek po Dubrovník. Profesionálové pomáhají nejen při běžných poruchách, ale několikrát již asistovali i při záchraně osob. Sea-Help aktivně spolupracuje i s pojišťovnami, což velmi zefektivňuje následnou likvidaci škod.

A jaký je rozdíl mezi pomocí od rybářů a Sea-Help? Taková i dobře míněná pomoc může v celkovém součtu vyjít draho. Rybáři a ostatní dobrovolníci totiž samozřejmě neodpovídají za škody, které při záchraně mohou způsobit. A ty mohou být značné. Mnohé lodě se také potopily při samotném odtahu a pojišťovny pak odmítly plnit s odkazem na nemožnost určení příčin havárie.

Sea-Help je pojištěn proti škodám, které mohou eventuálně při záchraně nastat a zároveň i proti totální ztrátě zachraňované lodě do výše 10 mil. Kč. Jestliže při záchraně dojde vinou porušení nádrže k úniku paliva a následně k ekologickým škodám, ručí normálně za tyto majitel jachty i zachránce. Sea Help má ale pojistku i pro tyto případy.
Přitom vlastní členství v Sea Help není vzhledem k nabízeným službám nikterak nákladné a pohybuje se od 50,- Eur pro charterové kapitány na 14 dní. U členství majitelů lodí závisí výše poplatku na její délce. Například u lodi délky 14 m je poplatek 180,- Eur ročně.

Členové Sea Help pak mohou zdarma využívat zejména tyto služby:
- Odtah
- Dodání náhradních dílů
- Pomoc při nastartování motoru
- Dovoz pohonných hmot
- Uvolnění zapletených lan v propeleru
- Stažení z mělčiny při lehkém nasednutí
- Přeprava při zranění/náhlém onemocnění
- Meteovarování SMS
- Informace o revíru

Sea Help na pomoc přivoláte telefonem GSM nebo jste-li mimo dosah signálu na VHF kanálu 16. Kapitáni na HotLine mluví chorvatsky, německy, anglicky a italsky. Pomoc vám bude poskytnuta do 40 minut.

Podrobnější informace o službách Sea Help, podmínkách členství, přihlášky a další užitečné informace naleznete na www.sea-help.eu

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>