Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rekordní bouře na Jadranu poškodila lodě
 
      Chaos na jadranském pobřeží způsobily v posledních dnech větry o síle orkánu. Na mostě na ostrov Krk byl překonán dosavadní rekord rychlosti větru 220 km/h, když bylo nově naměřeno 237 km/h.

 
Také na mostě v Maslenici dosáhla bora rychlosti přes 200km/h. SeaHelp, evropský poskytovatel asistenčních služeb na moři, který je v Chorvatsku zastoupen 11 základnami hlásí, že bylo v marínách poškozeno mnoho lodí. Vedoucí SeaHelp v Chorvatsku, Marko Orlič k tomu říká: "Větry této síly jsou na chorvatském pobřeží spíš výjimkou. Způsobily uzavírky pobřežních silnic, dálnic i mostů."
Mnoho lodí v přístavech bylo zasaženo, odhadujeme cca 50-60% všech lodí utrpělo nějakou újmu. Nejedná se přitom vždy o závažné škody, ale maličkosti, které mohou teprve k závažným škodám vést. Obzvláště, uvážíme-li, že sezóna větrů a dešťů teprve nastává, mohou takové maličkosti jako utržený persenik snadno dlouhodobě znamenat průniky vody.

SeaHelp, který poskytuje majitelům lodí službu "pečovatele o loď" má teď pochopitelně plné ruce práce. Lodě, jejichž majitelé si službu objednali, jsou kontrolovány, všechny škody ihned opraveny a jejich majitelé informováni. SeaHelp nabízí tuto službu i dalším majitelům i teď, na poslední chvíli. Rychlý zásah může zabránit dalším škodám. Šéf SeaHelp Wolfgang Dauser k tomu říká: "mnozí nemají možnost se informovat v místě jak dopadla jejich loď a případně i pověřit někoho prohlídkou a právě jim nabízíme pomoc". Více o službě najdete na stránkách www.sea-help.eu/cz .

Na této poslední boře byla záludná především její intenzita. Takové větry jsou v Chorvatsku vyjímečné. Mnoho majitelů lodí si přitom loď na zimu pečlivě připravilo, ale proti takovéto síle je nemožné se dokonale zabezpečit. Když přes zimu pak do lodi zatéká, znamená to pak na jaře zbytečné a mnohdy značné škody.





















Fotografie k události naleznete také na www.sea-help.eu .

Lode, foto Daniel Pavlinovič

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>