Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatsko zrušilo crewlisty a prijavu
 
      Platbě se ale úplně stejně nevyhneme. Nové poplatky budou o něco nižší a díky nařízení z Evropské Unie budou nyní spravedlivě platit pro všechny stejně.

 
Po dlouhé době se zdá, že v Chorvatsku začíná být jasno ohledně tolik kritizovaných Crewlistů a Prijav. Nyní, před sezónou 2014, je již SeaHelp známo dlouho očekávané oficiální nařízení, které vzešlo z nově nabytého členství Chorvatska v EU. Jak už bylo v úvodu řečeno, od nynějška budou mít lodě, ať už plují pod jakoukoliv vlajkou, při určování výše poplatku stejné podmínky. Při výpočtu jeho výše jsou nyní rozhodující zejména dva parametry: délka lodě a výkon motoru. Jednotlivé položky, ze kterých se poplatek skládá (bezpečnost plavby, poplatek za ochranu moře proti znečištění, poplatek za využití chorvatské námořní infrastruktury) jsou těmito parametry při výpočtu ovlivněny. Stejné zůstávají poplatky za informační mapu při prvním přihlášení (20,-K) a dále je ještě připočítáván poplatek za využití majáků, ten však není na délce lodi ani výkonu motoru závislý. Slevy za opakování ovšem tímto byly zrušeny.
Přes tento poněkud zmateně působící vzorec by měla většina majitelů lodí v konečném důsledku ušetřit. Například zatímco podle starých předpisů platila Bavaria 38 Cruiser se 40kW motorem a 50% slevou 805,-K, nyní zaplatí majitel této lodě 496,-K. Lodě s délkou do 2,5m a motorem do 5kW poplatky neplatí.
Důležitou změnou je ovšem zrušení crewlistů, dokumentu, který ztrpčoval život mnoha majitelům lodí, kteří se chtěli vydat na plavbu se svými přáteli. Crewlisty tímto definitivně odpadají.
Abychom majitelům lodí usnadnili orientaci v nově zaváděných poplatcích, umístil SeaHelp, přední poskytovatel nautických asistenčních služeb, na své stránky online kalkulačku. Po zadání délky lodě a výkonu motoru podle lodních dokladů je vypočtena suma ročního poplatku. Tip SeaHelp: ušetřené peníze investujte do členství v SeaHelp, tím si v případě potíží na moři ušetříte spoustu starostí.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>