Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Policie obvinila chobotnici z Vltavy: 18 stíhaných a cinklé zakázky
 
      PRAHA - Detektivové protikorupční jednotky pojmenovali chobotnici, která podle nich ve velkém manipulovala veřejné zakázky na jihu Čech. Osmnácti lidem v minulých dnech rozeslali v tichosti obvinění.

 
Administrátorům tendrů, úředníkům a především vysoce postaveným manažerům stavebních firem. A to i těch největších v oboru. Jak zjistil a ověřil server Lidovky.cz, na seznamu obviněných je například někdejší obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer, oblastní ředitel Metrostavu Miloslav Führer či Pavel Vrba z firmy Eurovia cs.
Vyšetřovatelé jim v osmdesátistránkovém sdělení obvinění vyčítají, že chtěli ovlivnit sedm zakázek za celkem 666 milionů korun. Jako členové organizované skupiny jsou viněni z trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, dotačního podvodu, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a pletichaření. "Zatím k této věci nebudeme podávat žádné informace," řekl k čerstvé operaci mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Informátor ve státním podniku
Z obsáhlého sdělení obvinění, s nímž se server Lidovky.cz seznámil, je zřejmé, že policisté odposlouchávali skupinu dlouhé měsíce a díky tomu podrobně zmapovali, jak celý systém fungoval. Ústřední postavou korupčního spolku byl podle policie podnikatel Ondřej Vitha, jenž je mimo jiné znám svými vazbami na jihočeského vrcholové politiky.
Jako šéf stavební firmy Betvar měl opatřovat zákulisní informace o připravovaných zakázkách státního Povodí Vltavy. Uvnitř podniku měl svého člověka - technického ředitele povodí Karla Macha.
"Mach mu předal interní neveřejný materiál státního podniku Povodí Vltavy s názvem Návrh plánu investic na rok 2012," napsali vyšetřovatelé do obvinění. Ale nejen to. Mach podle policie zasahoval i do jednotlivých zakázek. "Mach podle odposlechů vyzývá, aby si (Vitha a spol.) rychle vybral dva partnery k sobě a zaslal mu do hodiny informaci formou SMS," poznamenali si vyšetřovatelé.

Sedm zmanipulovaných zakázek
? České Budějovice, stavba protipovodňové ochrany Jiráskova nábřeží v úseku ulice Budivojova - Nový most
VYPSALO: Povodí Vltavy
ODHADOVANÁ CENA: 53,5 milionu Kč
? Dokončení vltavské vodní cesty v úseku vodní dílo Hněvkovice - Týn nad Vltavou
VYPSALO: Ředitelství vodních cest ČR
ODHADOVANÁ CENA: 445 milionů Kč
? Stavba Mostu v Dráchově
VYPSAL: Jihočeský kraj
ODHADOVANÁ CENA: 78 milionů Kč
? Revitalizace Tachlovice
VYPSALO: Povodí Vltavy
ODHADOVANÁ CENA: 23,5 milionu Kč
? Zákolanský potok, Číčovice - odstranění sedimentů, údržba břehových porostů
VYPSALO: Povodí Vltavy
ODHADOVANÁ CENA: 0,8 milionu Kč
? Vodní dílo Suchomasty - zabezpečení vodního díla před účinky velkých vod
VYPSALO: Povodí Vltavy
ODHADOVANÁ CENA: 40 milionů Kč
? Vodní dílo Pilská - zvýšení bezpečnosti vodního díla
VYPSALO: Povodí Vltavy
ODHADOVANÁ CENA: 25 milionů Kč
CELKEM: zakázky v odhadované ceně 665,8 milionů Kč

Vithův Betvar měl tak detailní přehled o připravovaných zakázkách a mohl se domlouvat se spřízněnými stavaři, kdo soutěž vyhraje a kdo bude hrát roli takzvaného křoví (po dohodě nabízeli vyšší cenu než předem vybraná firma, takže neměli šanci uspět).
A i když do tendru náhodou vstoupili nezasvěcení zájemci, dokázala Vithova skupina zasáhnout i do již odevzdaných obálek s nabídkami firem. "Podle znalce došlo k poslednímu uložení některých souborů a k následnému vypálení na CD-R kompletní elektronické nabídky až po datu otevírání obálek," konstatovali policisté v obvinění u jednoho ze skutků.

Svého člověka měla skupina i na jihočeském hejtmanství, podle obvinění jim pomáhal Jan Švarc coby šéf oddělení veřejných zakázek. Dnes už není na krajském úřadě k zastižení. "Jeho pracovní poměr skončil loni výpovědí z důvodu nadbytečnosti," uvedl mluvčí úřadu Petr Soukup. Jak dodal, o jeho obvinění kraj dosud neměl tušení. Ani informátor Mach už nepracuje u Povodí Vltavy. Skončil na vlastní žádost - prý ze závažných rodinných důvodů. "Podniku není známo znění obvinění a nelze se k tomu tedy vyjadřovat," odmítla případ komentovat mluvčí vodohospodářů Michaela Pohůnková.
Obvinění staví do nepříjemného světla i největší stavební firmu v Česku - společnost Metrostav. Mezi obviněnými je totiž její bývalý ředitel pro Jihočeský kraj Miroslav Führer. Policie má za to, že se s Vithovým Betvarem zmanipuloval veřejnou zakázku za téměř půl miliardy korun na dokončení vltavské vodní cesty v úseku od Hněvkovic po Týn nad Vltavou. I obří stavební podnik, jehož generální ředitel Pavel Pilát je obviněn z korupce v jiném případě - v kauze Rath -, nechal aktuální obvinění bez komentáře. "Otázky se týkají osobních záležitostí fyzické osoby a jako k takovým mně nepřísluší se k nim vyjadřovat," vzkázal mluvčí firmy František Polák. Bez odpovědi nechal i otázku, zda Führer pro firmu stále pracuje.

Geosan: Byli jsme využiti
Vedle společnosti Betvar jednal Vitha také za firmu Geosan Group, které se podle obvinění snažil přihrát zakázku na zabezpečení vodního díla Suchomasty za 40 milionů korun. Pomáhat mu s tím měl další zaměstnanec firmy Martin Fischer. "Vitha s Fischerem (...) zorganizovali zpracování a podání cenových nabídek obchodních společností Skanska, OHL ŽS a Geosan Group tak, že nabídka společnosti Geosan Group s nabídkovou cenou 34,8 milionu korun bez DPH byla ze všech nejnižší," popsali manipulování zakázky kriminalisté.

Společnost Geosan Group se ve vyjádření pro Lidovky.cz za Fischera i Vithu postavila a uvedla, že naopak sama firma byla v tendru "formálně využita". "Společnost nemá žádné informace nasvědčující tomu, že by ze strany kteréhokoli jejího zaměstnance došlo k protiprávnímu jednání či k jakékoli manipulaci veřejných zakázek," sdělila asistentka obchodního ředitele Vlasta Končelová.

Zdroj:http://www.lidovky.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>