Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vlajky na lodi a jejich umístění
 
      Vyvěšování vlajek na lodi patří k zavedeným lodním zvyklostem a jejich použití je stanoveno mezinárodním vlajkovým řádem.

 
Správným umístěním vlajek na lodi vyjadřujeme zároveň náš respekt k lodním tradicím. Všechny používané vlajky musí být v perfektním stavu, čisté a nepotrhané.

Klubová / oddílová/ vlajka
Připevňuje se na vrchol stěžně jako větrná vějička, má tvar trojúhelníku /plamence/ a na noc se nesnímá.

Státní vlajka
Plachetnice plující v zahraničí si vyvěšuje svoji státní vlajku / podle místa registrace lodi/ o rozměru, který přísluší velikosti lodě a striktně se řídí mezinárodním vlajkovým řádem, vyvěšuje se v 8:00 a může vlát do západu slunce, nejdéle však do 24:00. Vlajka se pomocí lanka upevní na šikmou záďovou žerď, v žádném případě se na žerď nenavléká. Nedotýká se hladiny ani paluby lodi. Na dvoustěžňové plachetnici / keč, jaul/ vlajka vlaje na vrcholu zadního stěžně. Další možností je u vysokostěžňového oplachtění umístit vlajku na zadní stěh.

Loď do délky 4,5 m - velikost vlajky 240 x 160 mm
Loď do délky 6,5 m - velikost vlajky 360 x 240 mm
Loď do délky 12 m - velikost vlajky 540 x 360 mm

Vlajka hostitelské země / vlajka kurtoazní /, tedy kde právě plujeme
Vyvěšuje se na pravou stranu lodi, tedy čestnou / steerboard/ , tedy pravou stranu stěžně, na pravý vant nebo pravou stranu salingu.

Vlajkosláva
Je sestavena pouze z vlajek vlajkové abecedy, vztyčuje se pouze při kotvení a to od přídi přes vrcholek stěžně na záď lodi. Používá se na lodích při slavnostních příležitostech jako jsou státní svátky, významné jachtařské závody a klubové oslavy.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>