Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ředitel labské plavby: ČSPL hrozí zabavení lodí v zahraničí
 
      V souvislosti s tím, že vláda a banky nepomohou Československé plavbě labské (ČSPL) a následně vedení podniku podalo návrh na prohlášení konkursu, hrozí zabavení části lodního parku společnosti v zahraničí.

 
Za hranicemi nyní pluje zhruba 80 plavidel, což je asi 60 procent lodního parku ČSPL. ČTK to řekl generální ředitel Jaroslav Vávra.
"Zahraničním zákazníkům dlužíme zhruba 150 miliónů korun. Stále čekali, jak se vyvine situace ohledně pomoci státu plavbě," uvedl Vávra. Podle něj se zahraniční zákazníci mohou obrátit na tamní soudy a pokud prokážou pohledávku vůči plavbě, soud může vydat exekuci na majetek ČSPL. "To se může týkat plavidel, které v dané chvíli budou v okruhu příslušného soudce," uvedl Vávra. Zabavení lodí ČSPL nebo jejich rozprodej do zahraničí by se podle Vávry mohlo také prodražit českému státu po jeho vstupu do Evropské unie. "EU omezuje rozšiřování lodního parku. Jakási kvóta pro ČR v EU bude záležet na velikosti parku při našem vstupu do unie," uvedl. Dodal, že pokud bude ČR následně žádat o rozšíření přepravní kapacity, bude muset zaplatit pokutu. V úterý podalo představenstvo labské plavby návrh na prohlášení konkursu. Důvodem byla insolvence a odmítnutí vlády a následně i věřitelských bank plavbě pomoci.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>