Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Tajemní úhoři oblibu gurmánů neztratili
 
      Ve světě ryb jsou takové, které celý život stráví ve slaných vodách, stejně jako některé nikdy neopustí vodu sladkou. Je však pár takových, jež se narodí a zahynou v řece, avšak život prožijí v moři, a jedna ryba, která to dělá úplně naopak: úhoř.

 
Úhoř se rodí v moři; konkrétně v Sargasovém moři, kam se vrací rozmnožit a zemřít. V oněch vodách, jež vyvedly z míry i Kryštofa Kolumba při jeho první cestě, se rodí úhoři, kteří posléze obývají řeky v Americe a v Evropě. Nikdy však nebyl uloven americký úhoř v evropských vodách a naopak. Někteří jsou přesvědčeni, že každý úhoř se vrací přesně do stejné řeky, odkud se na cestu do Sargasového moře před několika lety vydala jeho matka. Je to možné, ale zatím neexistuje způsob, jak to dokázat. Nicméně víme, že když dorazí k ústí oněch řek, samečkové dospějí k názoru, že svoje poslání už dokončili a zůstávají na místě. Ovšem samičky pokračují proti proudu řek a pokud je to nutné, plazí se přes vlhké lučiny až dosáhnou svého cíle. A tam zůstávají několik let - osm až 12, než dosáhnou pohlavní dospělosti a změní vzhled: čumáček se zašpičatí, oči se zvětší, kůže na hřbetě nabyde tmavé barvy, břišní získá stříbrný nádech... A právě tehdy jsou připraveny vrátit se do Sargasového moře, kdy nastane z hlediska gastronoma nejlepší doba.

Úhoři se těšili všeobecnému ocenění gastronomů nejméně do období renesance. Již Říman Apicius do své knihy zahrnul několik receptů a ve středověku se evropská literatura hemžila zmínkami o úhořích. Dnes je úhoř velmi ceněn v Holandsku, kde tvoří jedno z národních jídel. Dost se konzumuje také v Itálii. Ve Španělsku jsou jeho největšími přívrženci obyvatelé Valencie, kteří jej připravují s česnekovou a paprikovou omáčkou, a Galicijci, kteří, jak to dělají s téměř vším, co se dá jíst, ho dávají do pirohů (těstových taštiček). Uzený úhoř je lahůdkový předkrm. Není zapotřebí udělat nic víc, než odstranit páteř a kůži, což jsou velmi jednoduché operace, a servírovat úhoře na plátcích chleba s máslem. A jestli je chléb žitný, tím líp... V Itálii, v ústí řeky Pádu, je oblíbený úhoř pečený na roštu, na borovém dřevu. Ingrediencemi je pouze sůl, případně bobkový list nebo čerstvě mletá paprika. Pozor: úhoř je velmi tučná ryba, takže se k němu mnohem více hodí červené víno než bílé... samozřejmě s výjimkou, kdy úhoře připravujeme na bílém vínu. Výborně jde dohromady s chilským či kalifornským Merlotem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>