Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
40e Salon Nautique International de Paris
 
      Tento rok se již po čtyřicáté otevřely brány mezinárodního veletrhu lodí a příslušenství na výstavišti Porte de Versailles. Salon Nautique International de Paris - největší ze tří veletrhů lodí ve Francii byl tento rok uspořádán do tří hal o rozloze několika set metrů, avšak důmyslné propojení hal chodbami a eskalátory včetně vtipně začleněné fotogalerie podmalované šuměním moře poskytovalo návštěvníkům pohodlí za jakéhokoliv počasí.

 
Tak jako každoročně, i letos patřily k nejrozsáhlejším expozice lodí z celého světa. Nejznámější výrobci plachetnic a motorových lodí vystavovali lodě do délek okolo 50 stop. Prohlédnout jsme si mohli lodě Vauquiez, Dehler, X-Yachts, Etap, Hunter, J Boats, Bavaria, Elan. Mezi domácími samozřejmě nechyběl Amel, Beneteau, Jeanneau, Dufour, Lagoon. Zastoupeny byly i gumové nafukovací čluny Bombard&Zodiac, Avon, Yam a další. Nechyběly ani motory ? zejména Volvo, Yanmar, Yamaha, Honda, Tohatsu. V sousedství světoznámých charterových společností byly k vidění i u nás poměrně neznámé motorové říční a rybářské čluny a obytné lodě na kanálovou plavbu. Velmi zajímavé byly perfektně zpracované dřevěné lodě, jejichž výrobu klasickou řemeslnou cestou ukazovalo několik firem přímo na stánku.
V závodní sekci měly bohaté zastoupení sport baoty, anglické lasery, americké surfy a nepřeberné množství různých moderních sportovních katamaránů.

Hala 2 byla rozdělena na dvě sekce ? v první sekci převažovala elektronika firem Silva, Garmin, Navman, Furuno, Simrad, dále rozsáhlá expozice Harken, Lewmar a Plastimo. Obchody s lodním vybavením předváděly nepřeberné množství neprodyšných vaků a dalších doplňků. K okamžitému zakoupení se nabízely dokonale zpracované oděvy Sergio Tacchini, Guy Cotten a mnoho daších značek. Novinkou mezi kajaky byla zajímavá expozice firmy Nautiraid předvádějící velmi praktické skládací kajaky s plachtou, vhodné pro expediční cesty.
Druhá sekce byla zaměřena na knihy, námořní mapy a mapy kanálů a řek. Zde si návštěvníci mohli zakoupit obrazy a kalendáře známého fotografa Philipa Plisson, prohlédnout internetovou annonci lodí a samozřejmě se občerstvit v mnoha stáncích a jídelnách. Celý veletrh se nesl v duchu právě probíhajícího závodu Vendée Globe, přičemž všechny firmy, které se nějakým způsobem této akce účastní nebo ji podporují, na svých stáncích promítaly záběry projekce ze závodu s přímými hlasovými vstupy.

Samostatnou částí v hale 3 byly motorové lodě a čluny Bavaria, Beneteau, Sea-Ray, Jeanneau, Sea Line a mnoho dalších, mezi všemi pak vévodil 15,5 metrů dlouhý katamaran Royale Atlantic. K vidění bylo rovněž nepřeberné množství vodních skůtrů a různých nafukovacích hraček na vodu. Praxi v ovládání motorové lodě a příslušný průkaz nabízelo množství školících center z celého světa.

Samozřejmě, pro značný rozsah expozic nebylo možné postihnout úplně vše, co jubilejní Pařížský lodní salón nabízel. V každém případě však ten, kdo nelitoval námahy a času se z Paříže vracel zcela uspokojen.

Ve Francii nashledanou opět 12.-17. září v Cannes.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>