Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Američani se vydávají za zlatým pokladem ve Středomoří
 
      Skupina amerických badatelů oznámila, že se vydává za pokladem, který se odhaduje až na čtyři miliardy dolarů ve zlatých cihlách a stříbrných mincích,

 
které podle nich leží ve vraku jedné britské lodi potopené v roce 1694 ve Středozemním moři. Informovala o tom agentura AFP. Společnost Odyssey Marine Exploration se sídlem ve floridské Tampě sdělila, že podepsala s britskou vládou, legálním majitelem lodi HMS Sussex, dohodu o rozdělení si pokladu. Poznamenala, že je to poprvé, co některá vláda uzavřela podobnou smlouvu se soukromou firmou.

Sussex byla válečná loď o délce 47 metrů. Odyssey ji našla po tříletém hledání v letech 1998 až 2001. "Nachází se v hloubce 1000 metrů u Gibraltaru," upřesnil spoluzakladatel společnosti Gregg Stemm. Dodal, že poklad v hodnotě desítek miliónů dolarů až čtyř miliard dolarů pomohou vytáhnout na hladinu dva roboti, první o velkosti mikrovlnné trouby a druhý o velikosti auta. Sussex, plně naložený zlatem a stříbrem, se potopil při bouři 19. února 1694. Celá posádka zahynula. Poklad poslala Anglie savojskému vévodovi, aby zaplatil vojáky a vybavil svou armádu proti Francii, dodala AFP.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>