Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Kudy z Tahiti domů aneb velká cesta
 
      Sen všech jachtařů. Kolik námořníků tady ztratilo srdce a navždy zůstali v tomto pozemském ráji. Počínaje muži z Bounty, přes Stevensona a Gaugaina až Alain Gerbaulta. Ale není možná až taková náhoda, že se jim odtud nechtělo.

 
Pokud dostanete za úkol dopravit 46 stop dlouhou loď, se standartní charterovou výbavou z Tahiti do Evropy na počátku tamní zimy, může to být velmi obtížný oříšek. Kudy ? nabízí se cesta na západ. Nádhera ? sen. Fidji, Tonga, Vanuatu ? a pak Papua, Torresův průliv a indonézští piráti. Pak chvíle klidu na Indickém oceánu,pokud se vyhnete Srí Lance, a skoro na konci cesty zase somálská a jemenská pirátská sebranka. Vstup do Rudého moře je nyní pro jachty skoro vyloučen, ochrana a pomoc žádná. Tak tudy cesta nevede. Nabízí se jediná možnost a přirozená cesta starých plachetníků ? Cap Horn. V zimě, za dlouhých nocí a kratičkých dnů, ve sněhových vánicích při teplotě vody 2 plus a vzduchu 7 minus? Viděli jsme, co to udělalo v únoru v jižním létě s loděmi závodu Around Alone. Pokud máme z lodě domů dovézt něco víc než vrak, asi to nebude pro standartní charterovou jachtu z tropů také to pravé.

Takže zbývá cesta proti pasátům na Panamu. Z Tahiti na jih, až potkáme západní větry, tak ve řvoucích čtyřicítkách s nimi na východ a podél jižní Ameriky s Humboltovým proudem na sever směr Panama. Takových nejméně 6000 Nm. Pokud to nepůjde hodně rychle, ocitneme se koncem léta v Karibském moři a zuby na nás cení tropické hurikány. Tedy v čase a místě kde se vyskytovat jachtařům rozhodně nedoporučuje. Pokud se jimi podaří proklouznout, tak snad už severní Atlantik v září se dá zvládnout. Doufejme.

Přejte nám štěstí. Pokud bude jak, dáme o sobě vědět.

Dr.Igor Piňos
a posádka s/y Apache na cestě Tahiti ? Praha Vinohrady

Dr.Igor Piňos

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>