Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Mladá Francouzka sama převeslovala Tichý oceán
 
      26. března - Sedmadvacetiletá Francouzka Maud Fontenoyová dokázala jako první žena sama na veslici přeplout Tichý oceán.

 
Po 72 dnech sólové jízdy dnes přistála na ostrově Hiva Oa ve Francouzské Polynésii. Navázala tak na svůj dva roky starý ojedinělý výkon, kdy stejným způsobem překonala Atlantik na trase Kanada - Španělsko. Na pouť přes Pacifik se Fontenoyová vydala v lednu z Peru. Na trase dlouhé 6900 kilometrů veslovala v uzavřeném sedmimetrovém člunu průměrnou rychlostí čtyři kilometry za hodinu. Její loď, vážící 650 kilogramů, je vybavena satelitním navigačním systémem GPS a přístrojem na přeměnu slané mořské vody v pitnou. Pro případ nouze s sebou mladá Francouzka měla ve člunu z cedrového dřeva, pokrytého skelnými vlákny a kevlarem, i satelitní telefon. Do úzkých se dostala při setkání se žraloky či velrybami, ve vysokých vlnách se její loď rovněž převrhla.

Další unikátní plavbu statečné sportovkyně ocenili i francouzský prezident Jacques Chirac a premiér Jean-Pierre Raffarin. "Gratuluji vám k tomuto mimořádnému výkonu, který je důkazem odvahy a obrovské vůle," uvedl Chirac.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>