Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Credit Lyonnais stáhla návrh na konkurs na labskou plavbu
 
      DĚČÍN/PRAHA 12. června - Banka Credit Lyonnais (CL) v pondělí stáhla návrh na prohlášení konkursu na Československou plavbu labskou (ČSPL), který na společnost podala 30. května. Ředitel ČSPL Jaroslav Vávra ČTK řekl, že i přesto dnes v podniku působil předběžný správce, který omezil nakládání s majetkem společnosti.

 
Podle Vávry bude správce v podniku působit do doby, než soud rozhodne o stažení návrhu. "Nevím, kdy rozhodne," dodal. V dokumentu o stažení návrhu, který má ČTK k dispozici, banka vyjadřuje názor, že plán restrukturalizace plavby umožní uspokojivě vyřešit majetkové poměry plavby a odvrátí úpadek. ČSPL podle dokumentu bance dluží přes 35,5 miliónu korun z úvěru z roku 1999. Na restrukturalizaci a snaze zachránit ČSPL se v pátek shodly věřitelské banky, mezi které mimo Credit Lyonnais patří ČSOB, KB a ČS. Ty ale požadují finanční podporu firmy, což bude znamenat výraznou účast ministerstva dopravy a Konsolidační banky.
Podle Vávry ale na záchranu společnosti, která již výrazně omezila výkony, nezbývá příliš času. Navíc podle něj není hrozba konkursu úplně zažehnána ani stažením návrhu na jeho prohlášení. "Prohlášením konkursu by bylo zmařeno úsilí na záchranu ČSPL a významu vodní dopravy v ČR," uvedl. ČSPL se potýká s nedostatkem financí dlouhodobě. Hospodářské problémy vyvrcholily v úterý 5. června, kdy odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem byly zejména nevyplácené mzdy za březen a duben, utlumení veškerých činností ČSPL a odchod kvalifikovaných zaměstnanců. Podle odborů navíc hrozí úplné zastavení činností společnosti bez možnosti jejich obnovení. Loni na podzim přestaly banky financovat výrobu lodí.
ČSPL se nepodařilo najít náhradní zdroje. Úvěry a bankovní garance společnosti tak přesáhly 700 miliónů korun. Valná hromada v dubnu schválila ozdravný program a rozhodla o prodeji či pronájmu loděnic. Tím se má odvrátit případná likvidace společnosti.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>