Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Zvedání Kursku se plánuje pravděpodobně na pátek
 
      Dramatická situace kolem jaderné ponorky Kursk, jejíž vyzvednutí ze dna Barentsova moře se chystá v příštích dnech, vrcholí. Členové vládní komise a experti se dnes přesunuli z raketového křižníku Petr Veliký na loď Mayo, odkud mají operaci sledovat. Počasí v oblasti sice není nejlepší, avšak podle kompetentních zdrojů by to nemělo ovlivnit přípravu.

 
Samotná operace by podle Vjačeslava Zacharova, představitele firmy Mammoet, která operaci realizuje, měla začít v pátek. Bude to však podle něj záviset na tom, zda se podaří dokončit všechny přípravné práce. Mluvčí nizozemské firmy Larissa von Seumerenová dnes nevyloučila, že v případě silného zhoršení počasí ponorka bude muset být vrácena na mořské dno, i kdyby už byla vyzvednuta. To je podle ní krajní varianta, která se však zvažuje. Vicepremiér Ilja Klebanov, velitel vojenského námořnictva Vladimir Kurojedov, ředitel konstrukční kanceláře Rubin Igor Spasskij a další členové vládní komise na lodi Mayo dojednávají technické podrobnosti operace.
Dnes se na místo dostaví také šéfové společností Mammoet-Smit Internationale, kteří budou osobně koordinovat činnost specialistů. Vlny na moři dnes dosahují asi půldruha metru a hydrometeorologická situace je hodnocena jako složitá. Práce na Kursku, kde se specialisté snaží upevnit zařízení k vyzvednutí ponorky, nepostupují tak rychle, jak se plánovalo. Dosud byly instalovány tři ze čtyř závěsů, na které se postupně budou upevňovat drapáky. Celkem má být instalováno 26 drapáků, jež budou ponorku vyzvedávat. Dosud byly uchyceny tři drapáky. Mluvčí Severní flotily Vladimir Navrockij dnes uvedl, že zvedání Kursku by mohlo trvat zhruba pět dnů. Upozornil, že ponorka nebude zvednuta na hladinu, dokud nebude jasné, jaká je situace v reaktorovém úseku. K tomu podle jeho slov musí být vyhloubeny otvory a odebrány vzorky vody.
O dalším postupu se rozhodne podle výsledků testů. Experti se shodují na tom, že zvedání a přeprava ponorky do loděnic Něrpa v Sněžnogorsku by nemělo způsobit radioaktivní zamoření životního prostředí. Zároveň ale poukazují na to, že podstatně větší nebezpečí může znamenat zužitkování Kursku. Loděnice Něrpa nemají žádné zkušenosti s likvidací jaderné ponorky. Ředitel závodu Alexandr Gorbunov se netají tím, že se očekávají komplikace. Loděnice budou poprvé pracovat s "mrtvou" ponorkou, ve které zůstaly uranové bloky. Oddělení aktivní části od zbytku ponorky má být provedeno v tomto závodě. Reaktorový úsek i dva přilehlé úseky pak budou hermeticky uzavřeny a přepraveny do zálivu Sajda-Guba, kde je skladován jaderný odpad. Zbytek ponorky bude zužitkován pomocí americké "gilotiny" Harriss, která je v loděnicích instalována v rámci rusko- amerického programu likvidace strategických zbraní. Ten se uskutečňuje na základě smlouvy START-1. Podle místních specialistů je poloha loděnic vhodná k práci s jadernou ponorkou. Město Sněžnogorsk, které má 16.000 obyvatel, leží 189 metrů nad úrovní moře. Pro místní klima jsou příznačné vánice; vzduch se zde obměňuje zhruba šestkrát denně dokonce v době klidu na moři. Podle názoru předsedy místní správy Jurije Jurlina i kdyby v loděnicích došlo k havárii, lidské oběti v městečku to nezpůsobí. Vedení města slibuje, že bude pravidelně informovat o radiačním pozadí. Nepředpokládá se, že by na proces likvidace ponorky dohlíželi zahraniční pozorovatelé.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>