Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Letošní plavební sezóna na Baťově kanálu skončila
 
      Metrovým klíčem dnes ve Spytihněvi symbolicky uzamkla plavební sezónu na Baťově kanálu z Otrokovic na Zlínsku do Petrova na Hodonínsku místní starostka Marie Vojtíková.

 
"Na trase dlouhé 43 kilometrů je nyní 12 plavebních komor. Čtyři jsme zmechanizovali, takže pracné točení klikou nahradily jednoduché spínače," řekl ČTK pracovník Agentury pro rozvoj plavby na Baťově kanálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku Josef Hříbek.
Agentura v tomto roce provozovala 20 osobních lodí pro pět až sedm osob a loď Danaj pro 60 cestujících. Přepravila už více než 25.000 lidí. "Mimo to jsme odhadli, že se na kanálu objevily soukromé lodě, které přepravily kolem 2500 pasažérů. Je vidět, že zájem o naši vodní cestu roste," podtrhl Hříbek. Dodal, že zájemci mohli cestovat také asi 20 kilometrů po řece Moravě. Výrazně se podle ředitele veselské agentury Ivo Ondračky změnila skladba přijíždějících hostů. "Více jich k nám tentokrát poslaly cestovní kanceláře a prodloužila se i doba jejich pobytu. Podíl krátkodobých návštěv se oproti loňským 60 snížil na 40 procent," informoval. Na tuzemský trh pomohla agentura uvést víno s ochrannou známkou "Údolí moravských vín". Vína vybraná přímo vinaři jsou nabízena i ve vinotéce v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku. "Otevřeli jsme turistické informační a rezervační centrum s půjčovnou kol ve Strážnici na Hodonínsku," vypočítal novinky vodní cesty Ondračka. Prohlásil, že Baťova vodní cesta je prakticky v současnosti obnovena téměř v původní délce. "Vybudované služby a potenciál podnikatelských subjektů je však na hranici možností. Většina míst má primitivní a nevyvinutou infrastrukturu. Zoufale chybí slušná kotviště, přístaviště i přístavy, restaurace a penzióny na břehu. To jsou projekty, které čekají na podnikatele," uzavřel

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>