Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Promáčknutí pláště ponorky Kursk způsobila exploze, ne kolize
 
      Záhadná promáčknutí na trupu havarované ruské jaderné ponorky Kursk způsobila exploze uvnitř a nikoliv kolize. Podle dnešního vydání listu Izvestija to konstatoval Igor Spasskij, šéf vojenské konstrukční kanceláře Rubin.

 
Prohlubně vznikly prudkými změnami tlaku, které způsobily exploze, řekl Spasskij. Firma Rubin Kursk zkonstruovala a aktivně se podílela na vyzdvižení vraku plavidla ze dna Barentsova moře loni v říjnu. Poté, co se Kursk následkem série výbuchů v srpnu 2000 během vojenského cvičení potopil a v jeho vraku našlo smrt všech 118 členů posádky, čelní ruští admirálové označili za pravděpodobnou příčinu katastrofy kolizi se západní ponorkou. Spojené státy a Británie, jejichž podmořská plavidla ruské námořní manévry monitorovala, však něco takového rozhodně popřely. Většina expertů teorii o srážce označila za nesmysl s odůvodněním, že by západní ponorka nebyla po střetu s mnohem mohutnějším Kurskem s to odplout.

Po vyzdvižení části vraku a po jeho přepravě do suchého doku poblíž Murmansku vyprostili ruští vyšetřovatelé ostatky většiny členů posádky. Pátrali přitom po důkazech, které by pomohly objasnit příčinu katastrofy, včetně příčin promáčklin a rýh na trupu ponorky. Podle odborníků mohly být způsobeny kolizí, nárazem ponorky do mořského dna či vakuovým efektem provázejícím mocné exploze uvnitř plavidla. Jak oznámila vláda, havárii Kursku zavinil výbuch cvičného torpéda, který odpálil další zbraně umístěné v přední sekci. Oficiální místa se odmítla vyjádřit k příčině prvotní detonace, vyřadila však torpéda tohoto typu ze zbrojního arzenálu vojenského námořnictva. Letos v květnu se má uskutečnit další operace, při níž by měla být z mořského dna vyzvednuta zbylá první sekce Kursku, která byla při explozi nejvíce poničena a z bezpečnostních důvodů byla ponechána v moři. Podle ruského velení se v prvním sektoru ponorky nenacházejí žádná nevybuchlá torpéda.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>