Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Thor Heyerdahl vzdoroval mořím i vědcům
 
      "Výprava Kon-Tiki dokázala, že se nesmíte dát odradit, když jste o něčem přesvědčeni, přestože je ostatní svět proti vám." Takové poselství zanechal světu slavný norský mořeplavec, objevitel a archeolog Thor Heyerdahl. Jeho život, který se včera uzavřel, je věrným naplněním těchto slov.

 
Thor Heyerdahl včera po dlouhém boji s rakovinou zemřel v rodinném domě v Colla Micheri v severní Itálii ve věku 87 let. Oznámily to s odvoláním na příslušníky rodiny světové agentury.

Thor Heyerdahl podnikl za svůj život mnoho nebezpečných výprav, napsal mnoho knih, založil muzeum a především odvážně bořil dosavadní mýty o dávné historii. Do dějin se navždy zapsal legendární expedicí Kon-Tiki, jíž chtěl dokázat, že Polynésii mohli osídlit peruánští indiáni, a nikoli pouze asijské národy. Na expedici se vydal 28. dubna 1947 z peruánského přístavu Callao u Limy přes Tichý oceán do Polynésie na balsovém voru, který byl zhotoven podle techniky předků dnešních indiánů - bez jediného hřebíku, z kmenů svázaných konopným lanem a s bambusovou kajutou. Jeho teorie o indiánském osídlení tichomořských ostrovů byla založena na předpokladu, že někteří Polynésané uctívají sluneční božstvo Kon-Tiki stejně jako předchůdci Inků. Ze 101 dnů trvající plavby, která měřila 8000 kilometrů, pořídil film, který mu ve vlasti přinesl akademické ocenění, a napsal knihu, jež byla přeložena do 67 jazyků.

V roce 1969 na papyrovém voru Ra vyplul z Maroka přes Atlantský oceán na Barbados. Vor byl zhotoven podle zobrazení, která mořeplavec viděl ve staroegyptských hrobkách, ale za plavby se loď potopila. O rok později na voru Ra II pokus zopakoval již úspěšně. Možnost spojení tří starověkých center - Indie, Sumeru a Egypta, si Heyerdahl předsevzal dokázat v 70. letech, kdy na rákosovém člunu Tigris - kopii plavidla starých Sumerů - vyplul z Iráku do Džibuti. Chtěl ověřit, kam až se mohli po moři dostat staří Sumerové. V roce 1977 na protest proti válce mezi Etiopií a Somálskem své plavidlo spálil. V 90. letech jej zaměstnávala další záhada - kamenné stavby na Kanárských ostrovech, které jsou podle něj rovněž zbytky pyramid. Jeho poslední dobrodružnou výpravou byla loni na jaře cesta k Azovskému moři na jihozápadě Ruska, kde hledal důkazy pro svou teorii o umístění původu Vikingů na Kavkaz, kterou popsal v knize Honba za Odinem.

Zážitky z cest zpracoval slavný výzkumník do četných publikací, nejznámější z nich Ve znamení Kon-Tiki byla přeložena do více než 60 jazyků. O své zkušenosti se dělil na přednáškách a konferencích po celém světě, v roce 1964 též v Praze. V Oslu zřídil muzeum Kon-Tiki, které archivuje řadu jeho objevů a financovalo badatelovy projekty. Etnografické muzeum založil i na kanárském ostrově Tenerife, kde strávil poslední roky života. Thor Heyerdahl se narodil 6. října 1914 v jihonorském Larviku. Vystudoval zoologii a geografii na univerzitě v Oslu a hned po druhé světové válce se začal systematicky věnovat oboru, jímž se později proslavil. Měl čtyři děti a před šesti lety, ve svých dvaaosmdesáti letech, se potřetí oženil. Slavný badatel žil s manželkou, Francouzkou Jacqueline Beerovou na Kanárských ostrovech, a byl stále oním mužem plným energie, jehož zvídavost vedla k bádání. "Nevím, co je po smrti. Ale dokud jsem živ, budu pracovat, protože práce je můj život," říkal.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>