Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová vyhrála SP, zaoceánské plavby neplánuje
 
      Úspěšný vstup do sezony má za sebou česká jachtařka Lenka Šmídová. Po tříměsíčním tréninkovém kempu na Novém Zélandu vyhrála minulý týden regatu Světového poháru v Melbourne, což je její čtvrtý nejlepší výsledek v kariéře.

 
"Jela jsem bez tlaku a psychického stresu. Jela jsem pro radost," řekla Šmídová, která již loni zajistila pro Českou republiku místo ve třídě Evropa na olympiádě v Aténách 2004. V Praze se zastavila cestou z Austrálie do Spojených států. Na Floridě pojede začátkem února v Miami další Světový pohár. Výhru v melbournském závodu třídy Evropa za účasti dvanácti lodí zařadila ve svém žebříčku na čtvrté místo. "Ale vážím si toho," ujistila závodnice z Neratovic.

Výše staví sedmé místo z olympiády v Sydney, bronz z mistrovství světa 2001 a výhru ve Světovém poháru v Nizozemsku o rok dříve. Světový pohár v Melbourne absolvovala po přípravě v Aucklandu, kde vyhrála dvě menší regaty. "Nikoho jsem tím neotravovala, brala jsem to kontrolně," ušklíbla se. Na Světový pohár si musela půjčit loď od jiné závodnice, což je mimo Evropu běžná praxe. Dva dny si ji seřizovala. Všude si vozí vlastní stěžeň, plachty a drobnosti jako třeba kompas. "Jsou to věci šité na míru. Stěžeň si musím naklonit do ideální pozice a zkontrolovat vše, aby to fungovalo," popsala ladění lodi. Pět a půl metru dlouhý stěžeň si jachtařka vozí s sebou všude. Dá ho do papírového obalu a letecké společnosti takové zavazadlo zdarma přepraví. "Normálně to hodím na rameno a přijdu s tím na letišti k přepážce. Má to asi osm kilogramů," řekla Šmídová. Za výhru inkasovala 750 australských dolarů. Tenisté na Australian Open přitom brali za prohru v prvním kole grandslamového turnaje více než dvacetinásobek. "Nestěžuji si, v jachtingu nejsou odměny časté," řekla sedmadvacetiletá závodnice. Vybavení jí zajišťují sponzoři, sama Šmídová například vyvíjí plachty.

Peníze jsou jen v profesionálním jachtingu. Třeba kormidelník lodi na prestižním Americkém poháru bere milion ročně. "Každý profík prošel olympijským jachtingem, ale pro ženu je těžké se mezi ně prosadit," uvedla pátá žena žebříčku mezinárodní jachtařské asociace ISAF. Vydělat se dá i na plavbách přes oceány. "To mě ale neláká. Nechci být měsíc na vodě a pořád mokrá. Já si chci večer dát sprchu, pohodlně se obléct a spát v normální posteli," prozradila Šmídová. V rodné vlasti Šmídová tráví pouhé dva měsíce v roce. Z Miami se vrátí koncem března a pojede na Světové poháry v Evropě. V červenci se chystá na mistrovství Evropy do Španělska a na konci léta na předolympijskou regatu do Atén. Rok ukončí mistrovstvím světa, které se uskuteční od 11. září ve španělském Cádizu. Tam očekává mnohem početnější pole a větší boj než v Melbourne. "Chci tam zajet medaili," uvedla Šmídová.

Program SP třídy Evropa: 28. ledna - 1. února: Miami (USA), 24. dubna - 2. května: Hyeres (Fr.), 21. - 25. května: Medemblik (Niz.), 21. - 29. června: Kieler (Něm.). Mistrovství Evropy: 6. - 11. července: San Antonio de la Playa (Šp.). Předolympijská regata: 14. - 28. srpna: Atény. Mistrovství světa: 11. - 25. září: Cádiz (Šp.).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>