Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová se chce pomstít za křivdu z MS na vodě
 
      Absolutní pocit bezmoci zažila Lenka Šmídová. Na mistrovství světa v olympijské třídě Evropa měla v kapse bronz, ale soupeřka na ni kvůli vidině lepšího umístění podala na břehu protest a sehnala si svědkyni.

 
Česká reprezentantka u zeleného stolu prohrála, diskvalifikací z poslední jedenácté jízdy o cennou medaili přišla a zbyly jí jen oči pro pláč. "Je mi velice mizerně. Nic horšího se mi dosud nestalo," soukala ze sebe Šmídová v rozhovoru den po špatné zkušenosti. "Oplakala jsem to," přiznala a hlas jí stále občas zadrhl, když si vzpomněla na křivdu, která ji potkala. "Převládá ve mně spíše bezmoc než vztek," prozradila, co cítila. Organizátoři na finálovou jízdu zkrátili soutěžní okruh, takže lodě měly k sobě blíže. "Bylo to strašně nahňahňaný," odhalila Šmídová dění na vodě. Zvláště při otáčkách došlo k mnoha kolizím, převážně bezvýznamným. "Většinou se jen mávne rukou a jede se dál," podotkla k drobným šťouchancům mezi vlnami.

Hned při první otočce měla Šmídová kontakt s Nizozemkou Carolijn Brouwerovou. Obě křižovaly proti větru a Češka byla o kus za soupeřkou, která ji neviděla. "Udělala rychlý manévr, který jsem nemohla předpokládat. Otočila jsem sekundu za ní, abych se jí vyhnula, ale po dokončení obratu jsme se lehce ťukly," popsala Šmídová situaci. "Já byla jednoznačně v právu, takže jsem tomu nevěnovala velkou pozornost," vysvětlila. Brouwerová prý podává mezi jachtařkami nejvíce protestů a i tentokrát se ozvala. Na břehu to řekla Šmídové. "A v té chvíli jsem se začala obávat nejhoršího, protože z protestu na břehu je vždy jedna loď z rozjížďky diskvalifikovaná," popsala. Nizozemka se potřebovala posunout na osmé místo, aby získala finanční dotaci od svazu na olympijskou přípravu. Obě obešly soupeřky a sháněly svědkyně incidentu. Jenomže všechny jachtařky tvrdily, že nic neviděly. "Šla jsem k protestu s tím, že to bude tvrzení proti tvrzení," řekla Šmídová, ale zažila překvapení, když Nizozemce přišla svědčit Polka Monika Bronická. "Byla nepřesvědčivá, většinou říkala, že neví a není si jistá, ale přidala to procento proti mně," uvedla Šmídová. A co vedlo Polku k tomu, aby srazila českou jachtařku? "Potřebovala bod navíc, aby se dostala do čela polské kvalifikace o postup na olympiádu," vysvětlila Šmídová. Bronickou přitom považovala za kamarádku: zná ji šest let a trénuje s ní. "Ale ona viděla jen vlastní prospěch," smutnila. Z chování polské jachtařky jí bylo nanic. "Je to pěkně hnusný," přikývla Šmídová, která byla poprvé v kariéře diskvalifikovaná kvůli kolizi. Nakonec přeci jen našla jachtařku, která srážku viděla. Nizozemka Merel Witteveenová jí mezi čtyřma očima potvrdila, že byla v právu, ale ke komisi jít odmítla.

"Já bych měla doma peklo na Zemi," řekla Šmídové, že nemůže svědčit proti krajance. Křivdu by mohl částečně napravit dodatečný protest za nesportovní chování. Kdyby ho rozhodčí uznali, Nizozemka a Polka by mohly dostat trest i v podobě zákazu činnosti. "Ale mě už by to bronz nevrátilo, protože diskvalifikaci nikdo nezruší," uvedla Šmídová. Stížnost nepodá a místo toho chystá odvetu na vodě. "To si pište! Nedaruji jim ani centimetr! Budu tvrdá až škodolibá, aby mě to nestálo místo. Tyhle dvě budu příští rok trápit," varovala Šmídová obě hříšnice. Ze šoku se bude vzpamatovávat v Cádizu, kde zůstane do konce šampionátu a bude fandit ostatním českým lodím, které bojují v jiných třídách o olympijskou nominaci. Měsíc si od vody odpočine a objeví se i doma v Neratovicích. Na podzim odjede na Floridu trénovat s Američankou Mary Gaillardovou, které spadla do klína bronzová medaile. V lednu pak začne olympijský rok na Světovém poháru v Miami, kde letos suverénně triumfovala.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>