Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová obhájila v Miami vítězství v závodu SP MIAMI
 
      Lenka Šmídová vstoupila do olympijské sezony vítězstvím. Na regatě Světového poháru v Miami zopakovala ve třídě Evropa své loňské prvenství. Vyhrála o šest bodů před Meg Gaillardovou z USA, s kterou na Floridě celý leden trénovala.

 
Třetí skončila v konkurenci dvaceti lodí předloňská mistryně světa Sarah Blancková z Austrálie. O svém vítězství Šmídová rozhodla na začátku soutěže. Česká olympionička vyhrála pět z úvodních šesti rozjížděk. "Foukal silný oscilující vítr, v kterém jsem dokázala i přes mou váhovou nevýhodu taktizovat," řekla Šmídová. Ve zbytku závodu se ve středním větru od moře snažila vyhnout zbytečným chybám a diskvalifikacím. "To se mi s trochou štěstí podařilo," ulevila si Lenka. Kvůli nedostatku větru se poslední den nejezdilo.

Do Spojených států Šmídová odletěla první den roku 2004, aby mohla na Floridě trénovat s Gaillardovou a Dánkou Ditte Juulovou. První týden se vydařil, ale pak se počasí pokazilo - přišel frontální systém ze severu. "Foukal silný nárazový vítr a vlny dosahovaly velikosti patrového domu," přirovnala Šmídová. Jachtařky se vydaly v extrémních podmínkách trénovat a došlo ke kolizi. Když Šmídová míjela jinou loď, tak nečekaná příbojová vlna odhodila toto plavidlo jejím směrem, a to ráhnem rozpáralo bok její lodi. "Díra byla tak veliká a v rizikovém místě, že hrozilo potopení plachetnice," popsala Šmídová krizovou situaci. S pomocí trenéra se jí podařilo díru provizorně zalepit. Ale při opravě, která se odehrávala na vodě, kdy byla loď připoutaná k motorovému člunu, se jí navíc zlomila ploutev.

"Následující týden jsem mohla trénovat bohužel jen na suchu a čekat na dokončení poměrně komplikované opravy," řekla Šmídová. Před Světovým pohárem absolvovala Šmídová v Miami tréninkové závody. "To mi pomohlo k rozjezdění v nových podmínkách a rozzávodění po dvou měsících testování materiálu," uvedla Šmídová. Den před závodem si se skupinkou dalších deseti jachtařů šla zahrát golf. "Výsledek nebyl nic moc, ale bylo příjemné zůstat den na suchu, daleko od slané vody," odreagovala se.

Výsledky:
Třída Evropa: 1. Šmídová (ČR) 11 b., 2. Gaillardová (USA) 17, 3. Blancková (Austr.) 31, 4. Juulová (Dán.) 40, 5. Pohlová (USA) 49, 6. Vickersová (Brit.) 50.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>