Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Naši závodníci ve třídách Evropa, Finn, Laser a Mistral jedou do Atén usilovat o přední pozice
 
      27. července - Kvarteto našich jachtařů bude poprvé v historii České republiky brázdit olympijské vlny. Do Atén se nejedou jen zúčastnit, ale na břehu Jónského moře mají poměrně vysoké ambice.

 
Jasnou českou jedničkou je závodnice třídy Evropa Lenka Šmídová, která může směle pomýšlet i na stupně vítězů. Šmídovou v nově zbudované olympijské maríně v Agios Kosmas doplní ve třídě Finn Michal Maier, v surfuřské třídě Mistral Tomáš Malina a v Laseru se nominoval Martin Trčka. Předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer, zároveň místopředseda pro ekonomiku Českého olympijského výboru (ČOV), měl z počtu jachtařů jedoucích do Řecka velkou radost. "Žádný z nich se nejede pouze účastnit, ale bojovat o přední umístění," věřil Bauer na dnešní tiskové konferenci jachtařů před olympiádou. Svaz nechal sportovcům v přípravě volnou ruku a snažil se pomáhat, například s nákupem lodí. "Je to vysoce individuální sport, takže úspěch závisí jen na závodnících," vysvětlil Bauer.

Šmídová potvrdila svoje ambice čtvrtým místem na mistrovství světa, které skončilo před deseti dny v Cagliari. Tři dny si pak vezla autem loď do Atén a stihla tam i krátce trénovat. "Cítím se po šampionátu unaveně a odpočívám. Materiálově i fyzicky jsem připravena na nejlepší úrovni a jsem připravena pustit se do olympijské regaty," cítí se už Šmídová nažhavena na závody. Blížící se olympijská regata Šmídovou zároveň trochu ruší z klidu. "Chvilkami si připustím, že se něco blíží a že to bude napínavé," řekla. Výsledek na MS ji ale uklidnil. Zjistila, že nová loď má dobrou rychlost. "Už nemám strach ze soupeřek, takže problém může být jen v tom, abych neudělala kopanec," naznačila, že úspěch má výhradně ve svých rukách. "Přesně tak to je," dodala. Závodit na svoji třetí olympiádu za sebou jede Maier. Ve čtyřiceti letech bude druhým nejstarším českým olympionikem a ke 'kmetům' patří i mezi jezdci ve Finnu. "Je pravdou, že když se podívám na startovní pole, tak tam jsem nejstarší kus," smál se Maier. Letos byl pátý na SP v Německu. "Do desátého místa bych byl strašně spokojený, ale pole je ohromně vyrovnaný," řekl ke svým ambicím čtrnáctý z Atlanty 1996 a šestnáctý ze Sydney. Olympijský revír by mohl českým jachtařům vyhovovat, pokud bude foukat severní nepravidelný vítr od břehu. "To je nám bližší než ten rovný od moře," řekl Maier. "Tamní podmínky mi vyhovují, podobají se českým," přitakala Šmídová, která otevřenou mořskou zátoku moc dobře zná. Poprvé v ní jezdila před šesti lety na mistrovství světa a za uplynulý rok tam hodně trénovala. I jachtařům ale může dělat starosti vedro. "Je to trošku extrémní věc. Bude napínavé, jak to kdo vydrží fyzicky," řekl Maier. "Já si myslím, že jsme na tom z venkovních sportů nejlépe," oponovala mu Šmídová s tím, že na jachtě závodníka ochladí voda. "Šla jsem se v sedm ráno proběhnout a po dvou minutách tělo nefungovalo," uvedla Šmídová, že nezávidí například atletům jejich dřinu. Surfař Malina ladí formu v Polsku, odkud se v pondělí přesune do Atén. "Cílem je skončit do padesáti procent startovního pole, to je kolem patnáctého místa," řekl jeho otec a trenér Eduard Malina. Fyzicky namáhavý Mistral vyžaduje rozjížďky každý druhý den. "Je to atletika na vodě," přirovnal Malina starší. Na první olympiádu jede stejně jako Malina i Martin Trčka. V třídě Laser si vyjel účast v interním souboji s Janem Čutkou. "Na medaili to u mě nevypadá," mluvil reálně o svých šancích a podíval se na Šmídovou. "Nechci udělat ostudu, výsledek pro mě bude důležitý do budoucna," řekl sedmadvacetiletý Martin.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>