Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová nedostane šanci obhajovat na olympiádě v Pekingu stříbro z Atén.
 
      16.listopadu - Za čtyři roky se totiž v čínském přístavu Čching-tao už nepojede regata v lodní třídě Evropa, která byla vyřazena z olympijského programu.

 
Nové třídy určilo zasedání Mezinárodní jachtařské federace (ISAF). Lenka si přitom vyškrtnutí Evropy z Olympiády přála, aby se mohla naučit něco nového. "Chtěla bych závodit na některé z dynamických a adrenalinových lodních tříd, řadících se do skupiny High performance," přála si před změnou.

Lenka proto už odletěla do USA, aby si hned začala zkoušet různé lodní třídy. Sveze se a pobaví s odborníky, aby zjistila, co je pro ni vhodné. Lákaly by ji třeba třídy 49er nebo Tornádo, jenomže obě tyto kategorie jsou otevřené a startují v nich ženy a muži dohromady. "Měla bych malé šance na úspěch. Chlapi jsou silnější a těžší. Osmdesát kilo moc ženských nemá," řekla. "Ve 49eru jsem ženu snad nikdy neviděl," řekl ČTK sekretář jachtařského svazu Marek Pavlovský.

Nevýhodou třídy Evropa byl fakt, že není rozšířená v Asii a v Americe. "Jezdily na ní jen olympioničky," řekl ČTK předseda jachtařského svazu Karel Bauer, který se jednání ISAF v Kodani zúčastnil. Nástupce Evropy Laser Radial musel projít úpravou, protože byl v původní podobě pro ženy moc těžký. "Stěžně budou ke konci karbonové a byl určen nový střih plachet," řekl Bauer.

Ženskými třídami v Pekingu budou i osvědčené kategorie, trojposádková Yngling a dvouposádková "470", na kterou Lenka také trochu myslela. "Musela bych najít kosatnici. Už jsem to párkrát jela, je to složitější. Vím, že když je víc členů týmu, je i víc problémů, ale už mám několik tipů," řekla.

V klidu tak může prodat svoji "stříbrnou" loď Flying Bobina. Do plánované internetová aukce, která začne 2. prosince, se zatím přihlásil jeden žadatel a vyvolávací cena je 400 tisíc korun. "Výtěžek půjde na moji další olympijskou kampaň," řekla koncem října, kdy se k prodeji rozhodla.

K další jachtařské změně došlo ve windsurfingu - třídu Mistral nahradí na olympiádě kategorie Neil Pryde RS:X. "Je to širší, kratší a modernější plovák, prostě formule. Na starém typu plováku se jezdilo jen na olympiádě," řekl Bauer. Nový plovák, který bude potřebovat i český olympionik Tomáš Malina, zatím není, existují jen prototypy. "Prvních dvacet kusů bude k dispozici v lednu v Miami," řekl Bauer.

Olympijské třídy pro Peking 2008:
Tornado (open), Yngling (ženy), Star (muži), 49er (open), 470
(muži a ženy), Finn (open), Laser (muži), Laser Radial (ženy),
Neil Pryde RS:X (muži a ženy).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>